Havenbeveiligingskorps van Federale Scheepvaartpolitie in Antwerpen zoekt 70 nieuwe agenten

Het gloednieuwe Havenbeveiligingskorps van de Federale Scheepvaartpolitie in Antwerpen is op zoek naar zeventig nieuwe agenten. De versterking komt er om de drugsoverlast in het Antwerpse havengebied tegen te gaan. Vanaf vandaag kunnen geïnteresseerden zich officieel kandidaat stellen. 

Om de drugsoverlast in het Antwerpse havengebied een halt toe te roepen, beloofde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) enkele maanden geleden al een versterking van de scheepvaartpolitie. De oprichting van het korps maakt dan ook deel uit van die beloofde versterking. Vanaf vandaag kunnen geïnteresseerden zich officieel kandidaat stellen.

"Het nieuwe korps zal bestaan uit zeventig beveiligingsagenten, zeven inspecteurs, acht hoofdinspecteurs en een commissaris", aldus politiewoordvoerster An Berger. "Hun taak is de beveiliging van het hele havengebied: gericht patrouilleren en zichtbaar aanwezig zijn op het terrein."

Het Havenbeveiligingskorps zal fulltime worden ingezet, zowel op Linkeroever als op Rechteroever. "De patrouilleploegen richten hun aandacht op bepaalde hotspots", zegt Berger nog. "Een belangrijk onderdeel van hun opdracht is het arresteren van drugsuithalers, criminelen die op een illegale manier de haven binnendringen en drugs uit containers trachten te halen." 

Over een jaar actief

Het nieuwe korps moet binnen een jaar volledig operationeel zijn. In afwachting daarvan, zet de Federale Politie vanaf begin mei tijdelijk 50 agenten extra in bij de Scheepvaartpolitie. Het gaat om mensen die normaal gezien instaan voor de beveiliging van de kerncentrale in Doel, een taak die nu door Defensie wordt overgenomen. 

Het Havenbeveiligingskorps zal voornamelijk bestaan uit beveiligingsagenten, dat zijn politiemensen die specifiek zijn opgeleid voor bijzondere beveiligingsopdrachten en niet om gerechtelijk werk te doen. De algemene opleiding duurt zes maanden.

De recente steun van de Interventiereserve (Federale Reserve) en de inzet van hondenteams van de Federale Politie in de haven, zou ondertussen vruchten afwerpen, stelt Berger. "Elke nacht patrouilleren nu een tiental ploegen in de haven. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn zeventig druggerelateerde arrestaties verricht, dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar."

Meest gelezen