Dries Van Langenhove.

Dreigt uitstel voor proces Schild & Vrienden? Wrakingsverzoek ingediend tegen rechter

In de zaak rond Schild & Vrienden heeft Abderrahim Lahlali, de advocaat van burgerlijke partij Jihad Van Puymbroeck, een wrakingsverzoek ingediend tegen de voorzitter van de correctionele rechtbank van Gent. Het Gentse hof van beroep moet zich daarover nu eerst uitspreken, waardoor het proces vertraging dreigt op te lopen.

Twaalf september, dat was de dag waarop de zaak rond Schild & Vrienden zou worden behandeld door de correctionele rechtbank in Gent. Vorige week werd de zaak ingeleid en prikte de rechter die datum. Alleen probeerde burgerlijke partij Jihad Van Puymbroeck zich daartegen te verzetten. Zij trouwt namelijk in die periode en zit dan in het buitenland. "Het is niet mogelijk om voor elke partij een uitzondering te maken", luidde de reactie van de rechter toen. 

Haar advocaat Abderrahim Lahlali heeft nu een wrakingsverzoek ingediend tegen de voorzitter van de rechtbank, zo is bevestigd aan onze redactie, op basis van partijdigheid. De twee bijzitters blijven buiten schot. De voorzitter heeft intussen beslist om zich niet terug te trekken, waardoor het Gentse hof van beroep zich over het wrakingsverzoek moet uitspreken. Alle andere partijen worden daarvoor ook opgeroepen.

Daardoor zou de planning van het proces mogelijk in de war worden gestuurd en opnieuw uitstel dreigen. Het dossier sleept al 5 jaar aan. Zo was er al een wrakingsprocedure in de onderzoeksfase van de zaak. De Gentse onderzoeksrechter Annemie Serlippens trok zich in maart 2021 terug uit de zaak na een wrakingsverzoek van Dries Van Langenhove en zijn advocaat Hans Rieder, die aanvoerden dat Serlippens partijdig was.

Racisme en wapens

De zaak rond Schild & Vrienden vloeit voort uit een reportage van VRT NWS-programma "Pano" in september 2018 over de extreemrechtse jongerenbeweging. Die toonde hoe in besloten chatgroepen racistische, seksistische en antisemitische memes en extreme meningen werden uitgewisseld. Dat leidde tot het opstarten van een gerechtelijke procedure.

BEKIJK - De "Pano"-reportage over Schild & Vrienden uit 2018:

Videospeler inladen...

In juni 2019 werd Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove, die dat jaar ook werd verkozen tot Kamerlid op een lijst van Vlaams Belang, officieel in verdenking gesteld. Van Langenhove werd vrijgelaten onder voorwaarden en moest onder meer een geleid bezoek volgen aan de Kazerne Dossin in Mechelen. 

In maart 2021 werd zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven. Van Langenhove werd door de raadkamer buiten vervolging gesteld voor negationisme, maar hij werd verwezen naar de correctionele rechtbank voor inbreuken op de racisme- en de wapenwetgeving. Tegen de buitenvervolgingstelling voor negationisme werd beroep aangetekend door twee burgerlijke partijen, en de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) oordeelde uiteindelijk dat hij zich toch voor negationisme moet verantwoorden. Van Langenhove nam intussen ontslag uit de Kamer om zich naar eigen zeggen meer op "activisme" te werpen.

Meest gelezen