NOS haalt correspondent Iris de Graaf terug uit Rusland: "Situatie is snel verslechterd"

Iris de Graaf, die als correspondent werkt voor de Nederlandse omroep NOS en ook soms op VRT NWS te zien is, zal niet langer verslag uitbrengen vanuit Moskou. NOS Nieuws haalt haar terug uit Rusland omdat de situatie voor haar te gevaarlijk is geworden. De Graaf zal Rusland blijven volgen, maar dan vanuit Nederland.

De hoofdredactie van NOS Nieuws heeft beslist dat het niet langer aangewezen is dat Iris de Graaf aan de slag blijft in Rusland. De situatie is daar de voorbije maanden snel verslechterd, zegt ze.

Dat komt onder meer door een aantal nieuwe wetsartikels die Rusland vorig jaar invoerde, en die de media nog meer aan banden hebben gelegd. Wie afwijkt van het officiële discours riskeert tot 15 jaar cel.

Ook buitenlandse journalisten lopen een reëel risico om te worden opgesloten. Eind maart nog werd de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich opgepakt, die als correspondent werkte voor The Wall Street Journal. Hij zit vast op verdenking van spionage.

Urenlang ondervraagd

Daarnaast werd De Graaf volgens NOS Nieuws bij het maken van tv-reportages steeds vaker lastiggevallen door de Russische veiligheidsdiensten. Onlangs werd ze nog urenlang ondervraagd op de luchthaven in Moskou. 

De NOS-hoofdredactie zegt ook dat de relatie tussen Rusland en Nederland gevoelig ligt door de vestiging van het Internationaal Strafhof in Den Haag en de ramp met MH17, het vliegtuig met vooral Nederlandse passagiers dat in 2014 boven Oekraïne werd neergehaald.

Geert Groot Koerkamp, de andere NOS-correspondent in Rusland, blijft vooralsnog wel daar werken, maar ook zijn situatie wordt nauwlettend gemonitord. NOS Nieuws en Iris de Graaf zeggen het erg te betreuren dat de berichtgeving vanuit Rusland nu noodgedwongen vermindert.

Meest gelezen