© JAA

Krakers jagen bouwondernemer Jef Van Gastel uit eigen bedrijfspand: “Nog nooit meegemaakt”

Schoten -

Het sinds twee jaar leegstaand bouwbedrijf Van Gastel in de Sluizenstraat in Schoten is gekraakt. “Toen ik zondagavond ging kijken, werd ik zowaar uit m’n eigen pand gejaagd. Dat had ik nog nooit meegemaakt”, zegt eigenaar Jef Van Gastel, nochtans een ervaren huisbaas. Het is wachten op actie van de procureur des Konings.

Jan Auman

Jef Van Gastel wilde zondagavond na terugkomst van de Bosuil, waar hij Antwerp-Racing Genk had bijgewoond, samen met een kameraad nog even poolshoogte nemen op de site van het vroegere familiebedrijf langs de vaart. Er gingen geruchten de ronde dat er zich ondanks de duidelijk afsluiting met hekken en linten nu en dan toch ongewenste bezoekers ophielden.

“Het was al laat toen we ons eigendom betraden. Plots hoorden we een stem op agressieve toon roepen: ‘Wie daar?’ Ik heb de confrontatie bewust niet opgezocht, maar meteen de politie gebeld”, vervolgt Jef Van Gastel zijn relaas.

De bouwvakkers zijn er al twee jaar geleden vertrokken. Van Gastel heeft nu krakers over de vloer© JAA

Krakerswet

De lokale politie was snel ter plaatse en stelde vast dat het leegstaand bedrijfsgebouw met conciërgewoning effectief gekraakt was door twee personen. Er werden duidelijk sporen van recente bewoning aangetroffen.

“Een van de aangetroffen personen hebben we voor controle meegenomen naar het politiebureau”, aldus commissaris Tim De Vos. “De krakerswet laat niet toe dat we zulke ongewenste bewoners meteen verdrijven. Zoals voorgeschreven hebben we een proces-verbaal opgesteld en de procureur des Konings ingelicht. Hij is het die nu binnen de 72 uur een beslissing tot uitdrijving kan nemen. Vervolgens kan de termijn van acht dagen ingaan waarna wij als politie pas echt in actie mogen komen om het pand te ontruimen. De burgemeester heeft hier niks in de pap te brokken.”

Drugs en drank

Over de identiteit van de krakers en hun motief, wil de lokale politie niks kwijt. Commissaris De Vos benadrukt dat de wijkregisseur van de politie Schoten - de vroegere wijkagent - geregeld langs het kraakpand fietst om er de illegale bewoners te overtuigen om uit eigen beweging te vertrekken.

“Dit is toch wel straf”, sakkert Jef Van Gastel. “Gelukkig was het pand al afgesloten van water en elektriciteit. Maar deze illegale bezetting maakt me toch wel boos. Het is toch ongelofelijk dat dit zo maar kan en dat je die kerels er niet meteen uitkrijgt. Ik heb één van hen gezien. Die was alvast sterk onder invloed van drugs en drank.”

Bouwondernemer en eigenaar van het leegstaand bedrijfspand langs de vaart Jef Van Gastel.© JAA

De politie kan de krakers er niet zomaar uitjagen.© JAA

Jumbo

Zoals bekend wil Jef Van Gastel wat er nog rest van het verhuisde bouwbedrijf van wijlen zijn vader en neef slopen. Er waren concrete plannen voor de bouw van een Jumbo-supermarkt en een Hubo-vestiging.

“Maar in overleg met collega-projectontwikkelaar Motown, eigenaar van de aanpalende schapenweide in de Geuzenveldenstraat, hebben we die aanvraag opnieuw ingetrokken. Samen bekijken we nu hoe we onze plannen nog beter op elkaar kunnen afstemmen en tot een beter project kunnen komen voor Schoten en de buurt. Wordt zeker vervolgd”, stelt Van Gastel beslist.

Maarten De Veuster (N-VA) zegt dat krakers sinds hij burgemeester is, niet eerder toesloegen in Schoten. Volgens de politie is het niet de eerste keer dat dit gebeurt, maar is het zeer uitzonderlijk.

Het inmiddels opnieuw ingetrokken ontwerp voor een Jumbo en Hubo op de site van het oude famliale bouwbedrijf Van Gastel langs de Sluizenstraat.© Architectenbureau Goesaert

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen