ACOD dreigt met acties als personeel slachtoffer wordt van malaise bij Bpost: "Dan is het oorlog"

De socialistische vakbond bij Bpost dreigt met acties als het personeel slachtoffer zou worden van de huidige problemen bij het bedrijf. Er hangen Bpost miljoenen aan boetes en terugbetalingen boven het hoofd, omdat het de overheid mogelijk te veel heeft aangerekend voor verschillende contracten. "Als er fouten gemaakt zijn, mogen die niet op het personeel verhaald worden", zegt Geert Cools van het ACOD in "Terzake". 

Vakbondsafgevaardigde Geert Cools van het ACOD is stellig: "Op dit moment wachten we de onderzoeken af, net als iedereen. Maar als het bedrijf ook maar enigszins de eventuele schade, of het mislopen van inkomsten wil verhalen op het personeel, dan is het syndicale oorlog."

BEKIJK - "Bpost is robuust genoeg om de eventuele boetes te betalen, maar ik maak me zorgen over de gevolgen voor het personeel", zegt Geert Cools in "Terzake":

Videospeler inladen...

"Ik vermoed dat de overheid nu elk contract met Bpost opnieuw onder de loep zal nemen en zal kijken of er niet hier en daar kan worden bespaard. Dit zal volgens mij misschien toch enkele toekomstige contracten op het spel zetten", zegt Cools. "En dat zal natuurlijk gevolgen hebben voor het personeel."

Volgens Cools is de situatie te wijten aan bestuursproblemen. "Anderzijds, lijkt mij dit toch ook een politieke afrekening te zijn. Er zijn een aantal mensen die het bedrijf verlaten hebben, van wie de rancune zo groot is dat ze lekken en zo de toekomst van ons bedrijf in vraag stellen." Over wie het dan gaat, wil Cools niet zeggen.

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) geeft morgenvroeg om 10.15 uur meer uitleg over Bpost in de bevoegde Kamercommissie.

BEKIJK - Journalist Willem Van Mullem zet de cijfers en feiten nog eens op een rij:

Videospeler inladen...

Meest gelezen