© BELGA

Tom Van Grieken drinkt geen alcohol tot verkiezingen: “Ik wou iets moeilijks doen”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft sinds begin dit jaar geen druppel alcohol meer aangeraakt en hij wil dat volhouden tot de verkiezingen, tot juni volgend jaar dus.

Dirk Hendrikx

“Ik wou iets moeilijks doen en ik besloot tot dan, ongeveer vijfhonderd dagen dus, geen alcohol meer te drinken”, zo zegt Van Grieken in de nieuwe aflevering van de podcast – nochtans ToogPraat genaamd – die hij voor Vlaams Belang presenteert. Zijn gast in deze aflevering is een zekere Tom Boonefaes, een West-Vlaamse ondernemer die het boek Zwijg! Waarom Woke Niet Deugt heeft geschreven.

“Ik heb een sterk vermoeden dat een Antwerps politicus de mosterd heeft gehaald bij dit boek”, zegt Van Grieken in een verwijzing naar het boek Over Woke van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Van Grieken lijkt dan ook groen te lachen als even later Tom Boonefaes vertelt dat hijzelf ook al een tijd is gestopt met drinken en dat hij daartoe werd geïnspireerd door … “Bart De Wever, een man die erin slaagt om zijn gewicht stabiel te houden en die ik bewonder om zijn karakter”.

Bart De Wever.© BELGA

De beide nieuwbakken geheelonthouders zingen vervolgens minutenlang de lof van het leven zonder alcohol, hoe je beter slaapt, je beter voelt, frisser bent en meer energie hebt. “Alleen op restaurant vind ik het wat ambetant, niet voor mezelf maar voor mijn vrouw of ander gezelschap”, zegt Van Grieken. Waarop Tom Boonefaes opbiecht dat hij een keer of twee per maand bij gelegenheid dan toch nog wel eens het glas heft.

Duvel als aperitiefje

In de politiek zijn er nog verschillende notoire niet-drinkers. Zoals Bart De Wever. In de docusoap BDW in 2021 blikte hij nog eens terug op zijn jaren van overmatig eten en drinken. “Een Duvel was een aperitiefje voor mij toen ik nog 142 kilogram woog. De eerste was voor de dorst, de tweede voor de smaak. Elke werkdag werd afgesloten met een ‘opluchtingsdrankje’, bier, whisky of cognac.” Zijn dokter rekende hem eens voor dat hij eigenlijk zoveel dronk als een alcoholist. De Wever drinkt niet meer sinds 2011. Zelf zegt hij dat hij toen “de afslag gezondheid” nam.

Frank Vandenbroucke.© BELGA

Ook huidig minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) drinkt niet, wat gezien ’s mans ascetische uitstraling misschien niet zal verbazen. “Zo kennen we hem ook echt, als iemand die altijd matig is in eten en drinken”, zegt een medewerker.

Verbazend is het wel weer bij Georges-Louis Bouchez (MR), maar die geeft er dan ook een meer hedonistische invulling aan. “Het is handig, geheelonthouder zijn: ik mocht in mijn studententijd altijd de meisjes naar huis brengen”, zei hij in een interview met Humo vorig jaar.

Geen pastoor

Bouchez vertelde ook dat hij van kindsbeen af bewust geheelonthouder was, van toen hij hoorde dat alcohol de hersenen kan beschadigen: “Want om wereldkampioen F1 of eerste minister te worden, zou ik mijn hersenen nog goed kunnen gebruiken.”

Bouchez is niet iemand die anderen op hetzelfde rechte pad wil brengen: “Ik ben geen pastoor die de mensen er met een vermanende vinger op wijst dat ze niet mogen drinken. En ik ga ook niet moeilijk doen over het feit dat me op recepties al te vaak alleen champagne wordt aangeboden. Mocht ik een wokie van Ecolo zijn, dan zou ik iedereen op de zenuwen werken door een wetsvoorstel in te dienen dat op recepties verplicht iets non-alcoholisch moet worden aangeboden. Maar zo zit ik niet in elkaar.”

Georges-Louis Bouchez© BELGA

Frank Vandenbroucke zit zo iets meer in mekaar. Eind maart stelde hij trots het interfederaal alcoholplan voor, een gezamenlijk project van de verschillende regeringen met in totaal 75 maatregelen om schadelijk en problematisch alcoholgebruik tegen te gaan. “Dit plan is absoluut noodzakelijk gezien de enorme maatschappelijke impact van alcohol, in het bijzonder op de gezondheid”, zei Vandenbroucke toen. ​

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER