Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui krijgt Ultima voor Algemene Culturele Verdienste voor zijn hele carrière

De Belgische choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui krijgt dit jaar de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Dat is een carrièreprijs van de Vlaamse Gemeenschap, die iemand maar één keer kan winnen. Met deze Ultima wil de jury Cherkaoui huldigen "voor zijn grensverleggende oeuvre, zijn open blik, meerstemmige aanpak en unieke, verbindende taal.” ​ ​ ​

Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui is een grote naam in de internationale danswereld. Hij is één van de meest toonaangevende en originele choreografen van zijn generatie. Cherkaoui slaagt erin om met eigenzinnige hedendaagse dans een breed publiek te bereiken, onder meer door opvallende samenwerkingen met popsterren als Lady Gaga en Beyoncé. Hij maakte recent ook de choreografieën voor "Rebel", de film van Adil El Arbi en Bilall Fallah over Syriëstrijders.

Voor zijn werk heeft Cherkaoui al tal van prijzen gewonnen, waaronder de Prix Benois de la Danse, twee Olivier Awards en drie titels van "choreograaf van het jaar" door het Magazine Tanz. Sinds 2014 is hij commandeur in de Kroonorde, een belangrijke Belgische onderscheiding.

BELUISTER - "De ochtend" belde Cherkaoui op voor een reactie:

Vanuit de Vlaamse gemeenschap krijgt Cherkaoui op 16 mei de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste, waarbij een cheque hoort van 20.000 euro. "Dans in Vlaanderen staat op een zeldzaam hoog niveau en dat is de laatste 20 jaar in niet onbelangrijke mate te danken aan Sidi Larbi Cherkaoui. Zijn werk is poëtisch, breed, vernieuwend en slaagt erin om hedendaagse dans naar een breed publiek uit te dragen", zo motiveert de jury die keuze.

De jury kent deze Ultima toe voor het volledige oeuvre van Cherkaoui, maar ze wijst erop dat 2022 een sleuteljaar is geweest in zijn carrière. "Sidi Larbi heeft Opera Ballet Vlaanderen ingeruild voor Le Grand Théâtre de Genève in Zwitserland, waar hij artistiek directeur is geworden van de balletafdeling, maar blijft verbonden aan Opera Ballet Vlaanderen als choreograaf-regisseur.” ​ ​ ​

BEKIJK - Het indrukwekkende oeuvre van Sidi Larbi Cherkaoui samengebald in 4 minuten:

Videospeler inladen...

Internationaal parcours met eigenzinnige stijl

Cherkaoui is op zijn 15e beginnen dansen, geïnspireerd door Michael Jackson. Hij heeft dans gestudeerd aan P.A.R.T.S. in Brussel, de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker, een andere grote Belgische naam in de internationale danswereld. Daar leert hij uiteenlopende hedendaagse dansstijlen kennen. Die mix van invloeden samensmelten tot een eigenzinnig geheel, poëtisch en vernieuwend tegelijk: dat is zijn handelsmerk. 

Als choreograaf heeft Cherkaoui sinds 1999 al ruim 50 stukken gemaakt. Door zijn eigenzinnige aanpak wordt Cherkaoui snel opgepikt in het buitenland. Hij werkt in opdracht van internationale gezelschappen zoals het Ballet de l'Opéra de Paris, The Royal Ballet, The Stuttgarter Ballet en Bayerische Staatsoper. Van 2015 tot 2022 is hij artistiek directeur bij Opera Ballet Vlaanderen, waar hij bewust zowel klassieke als hedendaagse voorstellingen programmeert. 

Sinds 2010 heeft Cherkaoui met Eastman zijn eigen dansgezelschap. Hij werkt daarmee zowel aan voorstellingen als aan educatieve projecten die zijn visie uitdragen. De zoektocht naar identiteit, geloof en verlangen staan vaak centraal.

Cherkaoui heeft altijd voor verschillende cultuurhuizen en opdrachtgevers gewerkt. Hij zoekt graag kunstenaars uit andere disciplines op. In zijn carrière heeft hij samengewerkt met grote namen als performancekunstenaar Marina Abramovic, modeontwerpers Jan-Jan Van Essche en Tim Van Steenbergen en filmmaker Lukas Dhont.

© FilipVanRoe

De laureaten van de Ultima's worden op dinsdag 16 mei bekendgemaakt tijdens een ceremonie vanuit Tour & Taxis in Brussel. In totaal worden er dan 13 prijzen uitgereikt: één Publieksprijs waarvoor iedereen zijn stem kan uitbrengen, en 12 onderscheidingen gekozen door een jury. De Ultima's zijn vanaf 19 uur live te volgen op VRT MAX en Radio1. ​

Meest gelezen