Beursblog – Bel20 lager, olieprijs stijgt

17.51 – Europese beurzen eindigen in de min

De Eurostoxx50 heeft de handelsdag 0,7 procent lager afgesloten en de Bel20 verloor 1 procent.

  • Door een ex-dividend is KBC 4,4 procent in lager geëindigd. Als we de ex-dividend buiten beschouwing laten, bleef de koers vrijwel onveranderd.
  • Elia was met een winst van 1,35 procent vandaag de sterkhouder van de Belgische sterindex.
  • Agfa-Gevaert, dat volgens Degroof Petercam beter dan verwachte kwartaalresultaten publiceerde, werd met 3,6 procent afgestraft. ING waarschuwde wel voor een mogelijke groeivertraging.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben je hier opnieuw aan het juiste adres voor al het beursnieuws. Een fijne avond gewenst!

17.39 – Heeft Bit4you zijn klanten misleid?

Het cryptoplatform Bit4you kondigde begin deze maand aan dat het de boeken neerlegt. Wat blijkt nu? De financiële toezichthouder (FSMA) had de tekortkomingen van het platform al opgemerkt toen het platform een registratie aanvroeg.

  • In een persbericht meldt de FSMA dat zij onregelmatigheden heeft vastgesteld inzake de strijd tegen witwassen van geld en financiering van terrorisme (AML).

Meer weten? Lees er hier alles over.

17.24 – Welke wijzigingen voert UBS door aan de top?

16.42 – Ook Lucid Motors verliest terrein na kwartaalcijfers

Paypal is niet het enige Amerikaanse beursbedrijf (zie bericht van 15.49 uur) dat vandaag rake klappen krijgt op de beurs na de publicatie van het kwartaalcijfers. Lucid Motors, producent van elektrische wagens, laat 8,75 procent liggen.

  • De wagenproducent boekte in het eerste kwartaal een omzet van 150 miljoen dollar, wat minder is dan de consensusverwachting van 209 miljoen dollar.
  • Het nettoverlies bedroeg 779 miljoen dollar, tegenover een verlies van 605 miljoen dollar een jaar eerder.

15.49 – Paypal tuimelt 10 procent naar beneden

De betaalgigant Paypal pakte gisteren nabeurs uit met de kwartaalresultaten.

  • In het afgelopen kwartaal steeg de nettowinst van 0,43 naar 0,70 dollar per aandeel. De aangepaste winst van 1,17 dollar was beter dan de 1,10 dollar waar de markt op rekende.
  • De omzet verbeterde op jaarbasis met 9 procent, of 10 procent bij constante wisselkoersen, naar 7,04 miljard dollar, waar analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op 6,98 miljard dollar.
  • Maar: de vooruitzichten voor het tweede kwartaal vielen tegen. Het betaalbedrijf rekent op een winst per aandeel van 1,15 tot 1,17 dollar, terwijl analisten op de bovenkant van die vork hadden gerekend.

Het aandeel noteert momenteel 10,5 procent in de min.

15.44 – Amerikaanse regionale banken kleuren opnieuw rood

Gisteren deden enkele Amerikaanse regionale banken het bijzonder goed na het luiden van de openingsbel, maar doorheen de handelsdag zagen ze die openingswinsten fors teruglopen. Vandaag kleuren ze opnieuw rood.

  • PacWest: -6,1 procent.
  • Western Alliance: -4,7 procent.
  • Zions: -0,6 procent

15.34 – Wall Street opent in de min

Na zo’n vijftal minuten handelen noteert de Dow Jones 0,2 procent in de min en laat de S&P500 0,5 procent liggen. De Nasdaq verliest 0,55 procent.

14.06 – Vaccinmaker Novavax schrapt kwart personeelsbestand

Novavax gaat 25 procent van zijn personeelsbestand schrappen als onderdeel van een herstructureringsplan, terwijl de Amerikaanse vaccinmaker in het eerste kwartaal van 2023 in de rode cijfers dook. 

  • Met de reorganisatie en kostenbesparingen verwacht Novavax vanaf 2024 jaarlijks de R&D en algemene kosten met 40 tot 50 procent te verlagen ten opzichte van 2022. Dit jaar moeten de kosten al met 20 tot 25 procent dalen.
  • Het bedrijf boekte afgelopen kwartaal een verlies van bijna 294 miljoen dollar, of 3,41 dollar verlies per aandeel, waar in dezelfde periode een jaar eerder nog een winst werd behaald van 203,4 miljoen dollar.

13.43 – Bekaert verwacht minder winst

Bekaert heeft in de eerste drie maanden van 2023 minder omzet behaald. Dit blijkt uit een analistenconsensus die het bedrijf zelf publiceerde.

  • De analisten rekenen voor Bekaert op een geconsolideerde omzet van 1,14 miljard euro, waaraan Rubber Reinforcement met 503 miljoen euro het meeste bijdroeg, gevolgd door Steel Wire Solutions met 333 miljoen euro.
  • Bij de jaarcijfers begin maart zei Bekaert dat de verkoop in 2023 goed gestart is in alle divisies, maar er blijven economische onzekerheden, waarschuwde het bedrijf.
  • Een concrete outlook voor 2023 werd nog niet afgegeven. Bekaert opent woensdagochtend de boeken.

13.14 – Palantir Technologies stijgt 20 procent nabeurs

Na de publicatie van de kwartaalresultaten gisteren, schoot het aandeel de lucht in met pieken tot 28 procent.

  • Palantir schat de komende kwartalen winstgevend te blijven. Het bedrijf klopte ook de verwachtingen van analisten. De winst steeg met 18 procent, ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
  • Het bedrijf houdt zich bezig met platforms voor datafusie. Het bedrijf faciliteert machinegesteunde en door de mens gestuurde gegevensanalyse.

12.46 – Wijzigingen aan de top bij UBS

UBS, de grootste bank van Zwitserland, voert enkele wijzigingen aan de top door nadat het zijn concurrent Credit Suisse heeft opgeslorpt. Ulrich Koerner, CEO van Credit Suisse, treedt toe tot de raad van bestuur.

  • “Met zijn kennis van beide organisaties zal hij verantwoordelijk zijn voor de operationele continuïteit van Credit Suisse en tegelijkertijd het integratieproces ondersteunen”, laat de bankenreus in een persbericht weten.
  • Daarnaast zal Todd Tuckner Sarah Youngwood vervangen als CFO van UBS nadat de overname is afgerond.

UBS noteert momenteel 0,35 procent in het rood.

12.09 – Bel20 noteert diep in de min

Na zo’n drie uur handelen, laat de Eurostoxx50 0,75 procent liggen en duikt de Bel20 zelfs 1,4 procent in de min.

  • De grootste verliezer binnen de Belgische sterindex is KBC met een verlies van 4,45 procent. Het aandeel noteert ex-dividend.
  • Ageas en Elia zijn momenteel de enige twee bedrijven uit de Bel20 die groen kleuren. Die aandelenn noteren respectievelijk 0,45 en 0,4 procent in de plus.

12.02 – Lees meer over de resultaten van Saudi Aramco

11.43 – Bank of England zal rente wellicht met 25 basispunten verhogen

De Bank of England zal de rente donderdag vermoedelijk opnieuw met 25 basispunten verhogen, maar de verdeeldheid in het beleidscomité blijft groot, net als de vraag of de Britse centrale bank daarna klaar is met renteverhogingen.

  • De zogeheten Bank Rate staat momenteel op 4,25 procent.
  • Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wijst op de inflatie, die nog altijd boven de 10 procent ligt en de kerninflatie van ruim 6 procent.
  • “Als de Bank of England sneller had ingegrepen toen duidelijk werd dat de inflatie eind 2021 begon te versnellen en de rente agressiever had verhoogd, dan zou de inflatie misschien niet zo hoog zijn of zo hardnekkig zijn als nu”, aldus Hewson.

09.36 – Bpost kan schandaalsfeer maar niet verdrijven

Het beursgenoteerde Bpost blijft in de greep van scandalitis. Consultantbureau McKinsey blijkt jarenlang voorgetrokken te zijn en minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter stuurt de kabinetards terug die vanuit het postbedrijf gedetacheerd werden naar haar kabinet, na de aanhoudende kritiek over mogelijke belangenvermenging.

De Sutter moet straks een heleboel netelige vragen beantwoorden tijdens een uitzonderlijke zitting van de Kamercommissie Overheidsbedrijven.

09.21 – Bel20 opent in het rood

Kort na het openen van de beurs in Brussel staat de Bel20 zo’n 0,85 procent in het rood.

  • UCB, Ageas en Elia zijn de weinige sterkhouders met groene cijfers.
  • KBC groep krijgt een ferme tik en zakt 4,29 procent.

08.36 – Winst Saudi Aramco valt terug door lagere olieprijs

In het eerste kwartaal van 2023 realiseerde Saudi Aramco een winst van 31,88 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder was dit nog 39,47 miljard.

  • Het bedrijf schrijft de lagere opbrengsten toe aan de prijs die nu lager ligt. In het laatste kwartaal van 2022 bedroeg de winst 30.73 miljard dollar.
  • In maart kondigde het bedrijf voor 2022 nog een jaarwinst van 161 miljard dollar aan, de hoogst genoteerde winst van een beursgenoteerd bedrijf ooit.
  • Volgens Bloomberg bekijkt Aramco mogelijkheden om over te schakelen naar een prestatiegebonden dividenbetalingen, wat de opbrengsten voor de overheid van Saudi-Arabië kan doen toenemen.

07.58 – Export uit China stijgt met 8,5 procent

China heeft in april meer geëxporteerd dan voorzien, maar de stijging was wel minder groot dan in maart. Dit bleek vandaag uit de cijfers van de Chinese overheid.

  • In dollars nam de export in april met 8,5 procent op jaarbasis toe. In maart steeg de export nog met 14,8 procent. De mediane verwachting lag voor april op een stijging van 6,0 procent. 
  • Hiermee vergroot China het surplus op zijn handelsbalans. Dat cijfer staat nu op 90,21 miljard dollar voor april, tegenover 88,2 miljard in maart.

Lees verder

06.54 – Google zal New York Times zo’n 100 miljoen dollar betalen

Over een periode van drie jaar zal Google zo’n 100 miljoen dollar betalen aan de Amerikaanse krant the New York Times. De deal omvat afspraken omtrent het uitwisselen van content en abonnementen.

06.26 – Olieprijs stijgt

Gisteren steeg de prijs van olie met bijna 2,6 procent. Daarmee kwam de prijs van een vat West Texas Intermediate op 73,16 dollar.

  • Een robuust Amerikaans banenrapport op vrijdag “gaf een impuls aan het marktsentiment dat de afgelopen weken negatief was als gevolg van de zorgen over de banken”, schreven energie-analisten van StoneX.
  • Volgens marktanalist Stephen Innes van SPI Asset Management is het risico op een recessie afgenomen nu de zorgen over de regionale banken in de VS zijn afgenomen.
  • Toch is het optimisme dat ontstond na het terugschalen van strenge coronamaatregelen in China, eerder dit jaar, wel afgezwakt, volgens Innes.

6.22 – Wall Street sloot gisteren met gemengde gevoelens

Op het einde van de handelsdag gisteren, werden zowel winsten als verliezen opgetekend bij de grote indexen.

  • De S&P500 klom een voorzichtige 0,05 procent.
  • De Nasdaq deed er 0,18 procent bij.
  • De Dow Jones verloor dan weer 0,17 procent.

“De inflatiecijfers voor april zullen deze week waarschijnlijk een cruciale toetssteen zijn voor de vraag of de Fed bij de volgende rentevergadering de pauzeknop indrukt en de rente ongewijzigd laat, na een reeks verhogingen”, aldus CMC Markets over het Amerikaanse inflatiecijfer dat morgen bekend wordt.

Herlees hier de beursblog van gisteren.

Meer