© Dick Demey

Van bankzitter tot sterkhouder: Patrik Hrosovsky twee jaar langer bij KRC Genk

Patrik Hrosovsky (30) speelt ook de twee volgende seizoenen bij KRC Genk. De club lichtte niet alleen de optie voor een extra seizoen, die in zijn contract was opgenomen, maar legt de Slovaakse middenvelder nog één jaar langer vast tot eind juni 2025.

Marnik Geukens

Vier jaar geleden gold Patrik Hrosovsky als een atypische Genk-transfer. Geen jong ontbolsterend talent met een - zowel sportief als financieel - grote groeimarge. Wel een ervaren pion, die als een van de leidersfiguren voor het kader moest helpen zorgen, waarbinnen aanstormende talenten optimaal kunnen renderen. Daarvoor had KRC Genk een stevige transfersom en dito contract over, international Hrosovsky beschikte met 214 wedstrijden bij Viktoria Plzen al over stevige adelbrieven.

Valse start

Omdat Viktoria Plzen eraan hield dat Hrosovsky de Europese voorrondes (tegen Antwerp) nog zou afwerken, arriveerde hij pas eind augustus bij landskampioen Genk. De nieuwe coach Felice Mazzu kreeg de motor nooit op toerental en na de trainerswissel ging het met de Slovaakse nieuwkomer van kwaad naar erger. Van de nieuwe coach Hannes Wolf kreeg hij te horen dat hij niet in zijn plannen paste, de Duitser verkoos fysieke kracht boven voetballend vermogen.

© Dick Demey

Maar een geduldige Hrosovsky is nog minder een opgever dan een klager: hij bleef rustig, toonde zich een topprof en stond klaar toen de ploeg hem nodig had. Zo heroverde hij zijn plaats onder Jess Thorup. Maar ook John van den Brom was niet volledig overtuigd van de kwaliteiten van Hrosovsky, die zijn basisplaats enkele keren verloor aan onder meer Toma en Eiting.

Viva Vrancken

Zo is Hrosovsky pas in zijn vierde contractjaar de pion geworden, waarvoor hij in de zomer van 2019 werd binnengehaald. Wouter Vrancken maakte van hem een belangrijke schakel in de opbouw en de pressing. Hrosovsky brengt rust aan de bal, maar kan ook snel omschakelen en meteen druk zetten om de angel uit de tegenaanval te halen. Op die manier compenseert de tengere middenvelder in de as van het veld zijn gebrek aan kracht en gestalte.

Lof van de Condé

In het persbericht benadrukt KRC Genk dat de club slechts heel uitzonderlijk een dertiger een (nieuw) contract aanbiedt. De jongste tien jaar gingen alleen doelman Danny Vukovic en spits Igor De Camargo Hrosovsky voor.

© Dick Demey

“Dat zegt voor mij twee dingen”, aldus Head of Football, Dimitri de Condé. “Ten eerste dat Genk de ideale opleidingsploeg is en blijft binnen ons land en daarbuiten en de ideale springplank vormt voor jonge talenten richting de Europese (sub)top. En daarnaast toont het de enorme impact die Hrosovsky op onze jonge kern heeft. Hij is op en top professional. Binnen de kleedkamer en op het veld is hij met zijn ervaring één van de drijvende krachten van de ploeg en een verbindende figuur tussen de club en onze supporters.”

Gelukkig in Genk

Ook Hrosovsky zelf is content. “Ik ben super tevreden met een verlengd verblijf bij deze mooie club. Zowel binnen de club als door de fans voel ik mij enorm geapprecieerd. Dit is niet enkel een keuze van het verstand, maar ook van het hart. Mijn vrouw woont hier graag. Mijn zoontje zal hier ook naar school gaan vanaf september. Genk is mijn thuis.”

Aangeboden door onze partners