De Sutter bevestigt bestaan van toekomstplan bij Bpost om tot 6.500 jobs af te bouwen

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) bevestigde in de bevoegde Kamercommissie dat Bpost vorige zomer alle vicepremiers een plan heeft voorgelegd om tot 6.500 jobs te schrappen bij het postbedrijf, een van de grootste werkgevers van het land.

De context: Eerder lekte uit dat PS-voorzitter Paul Magnette en zijn partijgenoot Pierre-Yves Dermagne, vicepremier en minister van Economie, eind augustus 2022 een presentatie kregen over de toekomststrategie van Bpost. De sprekers: voorzitter Audrey Hanard, eveneens van PS-signatuur, en toenmalig CEO Dirk Tirez. De locatie: het hoofdkantoor van Bpost, zo bevestigde het postbedrijf. In een van de toekomstscenario’s was er sprake van een vermindering met 6.500 jobs.

Letterlijk: “Ik heb die vergadering ook gehad”, verklaarde De Sutter daarover vandaag in de Kamercommissie, zonder de namen van Hanard of Tirez te noemen. “Men heeft mij een plan voorgelegd waaruit bleek dat dat een optie was voor de toekomst. Men heeft mij toen ook gezegd dat alle vicepremiers werden ingelicht van dat plan.”

En verder: “Dus dit is niet iets wat het daglicht niet zou hebben mogen zien. Bpost heeft toen de oefening gemaakt voor de toekomst en is met alle vicepremiers daarrond aan tafel gaan zitten. Dus ook ik heb kennis genomen van dat plan.”

Nog meer bevestiging: Op een kabinet van een Vivaldi-vicepremier is te horen dat dit plan effectief circuleerde en dat er zelfs sprake was van 7.000 jobs. “Tirez is dit inderdaad komen toelichten, met iemand van zijn top, niet voorzitter Hanard. Die hebben we nooit gezien. Er zat een ‘vertrouwelijk leuk’ aan de meeting, en daarin toonde hij een prognose om op vijf jaar tijd 7.000 voltijdse equivalenten te laten afvloeien.”

De grote vraag: wat was de status van dat saneringsplan? Hoewel de top van Bpost dat plan blijkbaar voorgelegd heeft aan alle vicepremiers, minimaliseerde De Sutter het belang ervan. “Ik heb daar akte van genomen. Dat plan was nog helemaal niet gevalideerd binnen Bpost zelf. Ook niet door de raad van bestuur of het directiecomité. Het is dus tot op vandaag nog altijd een plan dat nog nergens verder toe heeft geleid.”

Tot slot: De Sutter raadde de kamerleden aan de vraag opnieuw te stellen aan Bpost-voorzitter Hanard, die volgende week verwacht wordt in de Kamercommissie.

(nd)

Meer