VRT NWS

Drie verdachten van dodelijke vechtpartij in Zaventem vrijgelaten: "Onvoldoende ernstige aanwijzingen van schuld"

De drie jongemannen die waren opgepakt voor de dodelijke vechtpartij in het station van Zaventem, zijn vrijgelaten. "Er zijn niet voldoende ernstige aanwijzingen van schuld", klinkt het. Bij de vechtpartij belandden drie personen op de sporen. EĆ©n van hen overleefde het niet, een tweede raakte zwaargewond, een derde kon wegvluchten.

Luchthavengemeente Zaventem werd vrijdagnamiddag opgeschrikt door een grote vechtpartij tussen verschillende groepen jongeren in de omgeving van het station. De vechtpartij verplaatste zich naar het station zelf en bij de schermutseling vielen drie personen op de treinsporen, net toen een hogesnelheidstrein aankwam.

Een 22-jarige man uit Etterbeek overleefde de aanrijding met de trein niet, en een 16-jarige uit Brussel raakte zwaargewond, maar is intussen buiten levensgevaar. De derde persoon, die nog niet geĆÆdentificeerd kon worden, kon op tijd de sporen verlaten.

Vier mannen opgepakt

In de loop van het weekend werden vier personen opgepakt, van wie er Ć©Ć©n na verhoor mocht beschikken. De drie anderen werden door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor doodslag en opzettelijke slagen en verwondingen ten aanzien van een minderjarige met voorbedachten rade en zware verminking tot gevolg.

Een 19-jarige man uit Anderlecht werd door de onderzoeksrechter onder elektronisch toezicht geplaatst. Met andere woorden: hij kreeg een enkelband. De twee anderen, een 22-jarige man uit Sint-Agatha-Berchem en een 20-jarige man uit Etterbeek, werden vrijgelaten onder voorwaarden.

Vrijgelaten

"In de huidige stand van het onderzoek heeft de onderzoeksrechter geoordeeld dat er momenteel niet meer voldoende ernstige aanwijzingen van schuld zijn lastens de drie personen die zondag werden voorgeleid", laat parketwoordvoerder Gilles Blondeau vandaag weten.

"Bijgevolg werd het bevel tot aanhouding, uitgevoerd onder elektronisch toezicht, van de 19-jarige man uit Anderlecht opgeheven door de onderzoeksrechter, alsook de voorwaarden die aan de 22-jarige man uit Sint-Agatha-Berchem en de 20-jarige man uit Etterbeek werden opgelegd. Gelet op het geheim van het onderzoek zal hier voorlopig geen verdere informatie over worden verschaft."

Dubbel gevoel

"De onderzoeksrechter heeft beslist mijn cliĆ«nt niet langer in verdenking te stellen, omdat uit de camerabeelden duidelijk blijkt dat hij niets te maken heeft met de feiten", reageert Mike De Witte, advocaat van Ć©Ć©n van de drie personen die werden opgepakt.Ā 

"In een onderzoek volstaan aanwijzingen van schuld om iemand in verdenking te stellen. Maar dat zijn nog geen bewijzen", zegt meester De Witte. "In het begin van een onderzoek is men altijd heel voorzichtig, en naarmate het onderzoek vordert en men zaken kan verifiƫren, kunnen die aanwijzingen van schuld verzwaren of helemaal verdwijnen, zoals nu bij mijn cliƫnt."

Volgens meester De Witte reageert zijn cliĆ«nt dubbel: "het is een dubbel gevoel, omdat een van zijn beste vrienden daar overleden is. Maar natuurlijk is hij wel opgelucht dat hij niet naar de gevangenis moet en dat zijn voorwaarden zijn opgeheven."Ā 

Meest gelezen