Foto ter illustratie

Twee van de zeven Tsjetsjeense terreurverdachten blijven aangehouden, uitstel voor 4 andere verdachten

De zeven terreurverdachten die vorige week zijn opgepakt zijn voor de raadkamer verschenen. Daar is beslist dat twee van de zeven verdachten aangehouden blijven. Eén verdachte werd vrijgelaten onder voorwaarden. Voor vier van de zeven verdachten kon de raadkamer geen beslissing nemen. Zij konden niet naar de raadkamer in Brugge worden gebracht omdat er te weinig veiligheidspersoneel was. 

Bij invallen in Roeselare, Menen, Oostende, Wevelgem en Gent werden vorige week zeven verdachten opgepakt: zes mannen en één vrouw, bijna allemaal van Tsjetsjeense afkomst. Volgens het parket gaat het om fervente aanhangers van terreurgroep IS en waren er plannen om in België een terroristische aanslag te plegen. 

Twee van de zeven verdachten blijven voorlopig in de cel. Voor één van de verdachten, een man uit Menen, besliste de raadkamer om hem vrij te laten onder voorwaarden. Het parket heeft wel beroep aangetekend tegen die beslissing. De man blijft voorlopig dus nog in de cel tot de Kamer voor Inbeschuldigingstelling zich over de zaak heeft gebogen. 

De hoofdverdachte, een man uit Roeselare, werd al een tijd gevolgd door staatsveiligheid en blijft aangehouden, samen met zijn vrouw.

De advocate van de vrouw is van mening dat zij niets met de feiten te maken heeft. "Het is een zeer lijvig dossier, maar als ik kijk naar de stukken, stel ik me toch wel de vraag wat zij hier vandaag komt doen en waarom zij is aangehouden", aldus advocate Ann Van de Steen. 

Overbrenging gedetineerden

Voor vier van de zeven verdachten werd de zaak uitgesteld, door een probleem met het vervoer van de gevangenis naar de raadkamer in Brussel. Door een tekort bij het veiligheidspersoneel konden de vier verdachten niet worden overgebracht. Hun zaak is nu uitgesteld naar volgende week, wat wil zeggen dat de verdachten nog een week langer in de cel blijven. 

Als ik de minister van Justitie op het nieuws zie triomferen dat er een terroristische organisatie werd opgerold, dan had het ook gesierd dat er inspanningen geleverd werden zodat iedereen hier vandaag aanwezig kon zijn
Lennert Dierickx, advocaat van een van de verdachten

Advocaat Lennert Dierickx, die een van de vier verdachten verdedigt die vandaag niet konden verschijnen, reageert teleurgesteld. "Het gaat om een dossier van terrorisme, dat zijn dossiers die zeer ernstig genomen moeten worden. Als we zeggen dat we onze rechtsstaat willen bewaken, vind ik het ook wel belangrijk dat we daar consequent in zijn, en dat iedereen het recht heeft om aanwezig te zijn op zijn zitting." 

"Als ik de minister van Justitie op het nieuws zie triomferen dat er een terroristische organisatie werd opgerold, dan had het ook gesierd dat er inspanningen geleverd werden zodat iedereen hier vandaag aanwezig kon zijn", klinkt het bij meester Diercikx. 

Ook Pieterjan Dens, advocaat van een andere verdachte, reageert misnoegd: "Wij moeten jammer genoeg meer en meer vaststellen dat er een probleem is met de organisatie van het transport van gedetineerden. Als men in zo'n dossier er niet in slaagt om het transport georganiseerd te krijgen, vind ik dat men zich toch vragen moet beginnen stellen." 

BEKIJK - "Het had Justitie gesierd dat er inspanningen geleverd zouden worden in zo'n belangrijk dossier", zegt advocaat van een terreurverdachte Lennert Dierickx in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen