Hoeveel gram koolhydraten voorzie je eigenlijk best per persoon tijdens de maaltijd?
Als we gezond willen eten, mogen koolhydraten niet ontbreken in onze dagelijkse maaltijden. Maar hoeveel gram rijst, pasta of couscous nemen we nu best uit die verpakking? En bestaat er een trucje om te weten hoeveel dat wordt mét kookwater erbij? Hoofddiëtist Michaël Sels van het UZ Antwerpen legt uit.
“Heel wat mensen denken bij koolhydraten meteen aan pasta, aardappelen en rijst”, gaat Michaël Sels van start. “Maar ook de suikers in fruit of de lactose in melk en brood zijn koolhydraten. Dat vergeten velen vaak.” Om dit helemaal te begrijpen is het belangrijk om het verschil tussen macro- en micronutriënten goed te begrijpen. Macronutriënten zijn koolhydraten, vetten en eiwitten (of proteïnen). Micronutriënten zijn vitaminen en mineralen.”
Hoeveel energie hebben we nodig uit koolhydraten?
Volgens het EU-volksgezondheidsbeleid moet je 50 tot 55 procent van je energie uit koolhydraten halen. “Maximum 10 procent daarvan komt uit snelle, toegevoegde suikers zoals koekjes, chocolade, frisdrank of koffie! Mensen vergeten weleens dat er in die soja latte frappuccino die ze meenemen op hun pendelrit naar kantoor ook veel suiker én dus koolhydraten zit. Terwijl je normaal geen suiker in je koffie hebt.”
De gemiddelde Belg haalt die 50 procent zeker niet. “We stranden gemiddeld op ongeveer 40 tot 45 procent”, stelt Sels. “Dat komt omdat we in België grote vleeseters zijn. De andere 55 procent komen meestal uit vetten en proteïnen. De vetten haal je uit vlees of bereidingsvetten. Die tellen vaak voor 20 tot 30 procent van ons eten. Tot slot heb je nog de proteïnen: die haal je vooral uit melkproducten, vis en peulvruchten.”
Als we dat bord in theorie gaan bekijken, moet volgens Sels je bord minstens voor één kwart met groenten ingevuld zijn. “In de praktijk merken we dat dit niet vaak gebeurt. Veel mensen scheppen vooral koolhydraten op. Als je die verhoudingen verandert, zit je goed. Zowel de verhouding aardappelen als vlees kunnen een beetje minder: maar je kan ze zéker eten.”
Als jij actief gaat sporten, heb je meer koolhydraten nodig om goed te kunnen sporten, tegenover wanneer je een hele dag neerzit achter je computer.
Hoeveel koolhydraten voorzie je per persoon per maaltijd?
Er is geen vast aantal gram koolhydraten per persoon. “Om te bepalen hoeveel je er best eet moet je enkele factoren mee in rekening nemen. Je gewicht, je lengte, je geslacht én hoe actief je bent.. De ene persoon verbruikt nu eenmaal meer energie dan de andere", aldus Sels. “Als jij actief gaat sporten, heb je meer koolhydraten nodig om goed te kunnen sporten, tegenover wanneer je een hele dag neerzit achter je computer. En opnieuw: ook hier gaat het vooral over de verhouding van nutriënten die in totaliteit goed moet zitten op het bord. Gemiddeld genomen kan je uitgaan van zo'n 200 tot 300 gram koolhydraten per dag, al varieert dat dus naarmate die factoren veranderen. Voor je avondmaaltijd kan je dan gemiddeld rekenen op zo’n 80 gram per persoon, van de ongekookte ingrediënten.”
Moet je een onderscheid maken tussen ongekookt en gekookte koolhydraten?
“Tussen droog gewicht en nat gewicht is er door het toevoegen van kokend water nog een verschil”, aldus Sels. “Jouw pasta wordt bijvoorbeeld zo’n 2,5 keer groter in hoeveelheid, omdat hij nog water opslorpt tijdens het koken. Dan wordt die dus ‘zwaarder’. De nutriënten op de verpakking gaan altijd over het droge gewicht, onbereid. Het is trouwens niet nodig om zout aan dat kookwater toe te voegen. Er zijn andere aromaten die ook kunnen, zoals laurier of een geperst teentje look. Daar kan je ook al makkelijk mee besparen op gezondheid.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
PREMIUM
Koolhydraten schrappen om af te vallen minder onschuldig dan je denkt: “In slechtste geval schaadt het je hersenen”
Wie een paar kilo’s wil verliezen, krijgt vaak als eerste advies te horen om koolhydraten te schrappen of te minderen. Maar is het echt een goed idee om te stoppen met brood en aardappelen? En zijn alle koolhydraten ‘slecht’? “50 tot 55 procent van je energie haal je effectief best uit koolhydraten", legt diëtiste Sanne Mouha uit. “Je moet gewoon weten welke voeding welke soort bevat.” Ze scheidt 6 feiten van fabels én deelt 5 tips om de slimste keuzes te maken. -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur