BV’s vinden de weg naar Circuit Zolder

Autosport zit weer in de lift, Circuit Zolder draait op volle toeren en - toeval of niet - ook BV’s vinden tegenwoordig weer de weg naar Terlaemen. Vandaag kwamen Tom Boonen, Philippe Geubels en Michaël Roskam racen op het Limburgse circuit, maar in een (ver) verleden gingen vele BV’s hen voor. Een greep uit onze archieven.

mc

© zupp

Koen Wauters is op de circuits al lang geen zanger of presentator meer, maar gewoon een van de piloten. Idemdito voor broer Kris Wauters. De twee begonnen in de beginperiode van Clouseau te racen bij het Limburgse AD Sport en zijn twintig jaar later nog altijd actief. Het zijn geen Stoffel Vandoornes of Max Verstappens, maar op nationaal niveau zijn ze best snel. Koen deed ook veel Dakars en racete in Daytona, Kris is momenteel F1-commentator bij PlaySports.

© zupp

Walter Grootaers was een van de eerste BV’s die aan het racen sloeg en hield het ook behoorlijk lang vol. De zanger van de Kreuners en presentator van allerlei tv-programma’s trok goed zijn plan met een Porsche. Kanontijden waren aan hem niet besteed, maar eind jaren ’90 was hij een betrouwbare piloot.

© jg

Joyce De Troch deed in de jaren ’90 menige tikker een slag overslaan op Zolder. Ze racete met sponsoring van Playboy en nam het racen ernstig. “Overstuur is als de poep gaat schuiven”, wist de deksels goed. Voorbeeldig doorliep ze een grondige opleiding, maar het talent zat er gewoon niet in.

© Peter Sporck

Tom Lenaerts werd in volle glorieperiode van Schalkse Ruiters uitgenodigd om de 24 Uur van Zolder te rijden met een BMW M3. Zijn licentietest legde hij af met zijn privé-VW Passat. Hij haalde de finish, maar was van alle BV’s in de 24 Uur van Zolder misschien wel de gevaarlijkste op de baan. Tot een vervolg kwam het niet.

© JEFFREY GAENS

Frank Molnar verwierf in 2000 bekendheid met de eerste editie van Big Brother en nam een jaar later deel aan de 24 Uur van Zolder. De Breeënaar reed met een BMW. Twee jaar geleden kreeg hij plots de titel van ‘creatief directeur’ van Circuit Zolder. Hij maakte onder meer een video over de 24 Uur.

© JG

Peter Bulckaen, in 2000 agent Max uit Wittekerke, nam op Zolder vooral deel aan rallysprints. In zijn zog volgde collega-actrice Hilde Gijsbrechts (Elke) en later ook Sabien Tiels.

© rl

Stefan Everts is Mister 100 Percent in de Zolderse autosportgeschiedenis: één keer gestart, één keer gewonnen. Dat was in de Race Promotion Night in 2000. Vier wielen en tarmac ging hem minder goed af dan twee wielen en zand, maar hij won de race met Eric Geboers en Freddy Van Roey.

© dd

Eric Geboers was meer dan vijf jaar actief in de circuitracerij, vaak met Freddy Van Roey. Met PK en teammaat Bert Longin stuurde de gewezen motorcrosskampioen een Viper ooit naar de overwinning in de Belcar. Hij werd tweede in de 24 Uur en won de Race Promotion Night.

© rl

Frederik Deburghgraeve proefde op Zolder van de Renault Mégane Cup.

© PIETER JAN VANSTOCKSTRAETEN

Stan Van Samang debuteerde in 2013 in de 24 Uur van Zolder met zijn naamgenoten Bart en Jef Van Samang. De zanger/acteur was redelijk goed voorbereid, maar toen hij in de wedstrijd achter het stuur kroop, was hij helemaal de kluts kwijt. Hij was al twee keer eerder in moeilijkheden geraakt toen hij al na drie kilometer loeihard van de baan ging. De BMW was total loss. Twee jaar later deed Van Samang opnieuw mee, nu met een lichtere BMW, en dat ging wel goed.

Ook Tom Boonen zet tegenwoordig zijn beste beentje voor op het circuit van Zolder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer