Schamele Russische 9 mei-parade met slechts één oude tank

De Russen vieren jaarlijks op 9 mei de ‘Dag van de Overwinning’. Een moment waarbij Poetin zijn spierballen laat zien en pronkt met zijn militair materieel. Al was het dit jaar minder uitbundig dan de vorige jaren. Eenzaam en alleen stond slechts één oude tank op het Rode Plein.

Louis Lambrechts

Traditioneel rijden er ongeveer 200 voertuigen mee in de parade, maar analisten van het Amerikaanse onderzoeksbureau CNA telden dit jaar slechts 47 militaire voertuigen. De vergelijking met de jaren voor de oorlog werd snel gemaakt.

LEES OOK. Poetin haalt in speech op Overwinningsdag uit: “Oekraïense volk is gijzelaar geworden van westerse ambities”

Ook vorig jaar was de opkomst al minder spectaculair met ‘maar’ 131 legervoertuigen. Dat waren er al 60 minder dan het jaar voordien. Het aantal manschappen was ook sterk verminderd. Van 10.000 zwakten de troepen af naar 8.000 soldaten die deelnamen aan de parade. Ten slotte ontbrak, net als vorig jaar, het gekende luchtdefilé. Dat werd dit jaar zelfs niet geoefend.

De lage opkomst van het Russische leger op de 9 mei-parade is het gevolg van de grote verliezen die Rusland heeft geleden aan het front in Oekraïne. Vooraf bestond er dan ook twijfel of de parade wel zou doorgaan door de veiligheidsrisico’s, maar Vladimir Poetin sprak dinsdagochtend het volk toe vanop een podium in Moskou en de parade in de Russische hoofdstad ging gewoon door.

LEES OOK. Dag van de Overwinning wordt een deprimerend feestje voor Poetin

Er reed slechts één tank mee: een exemplaar van 70 jaar oud.© AP

Een beeld van een repetitie vorig jaar met meer tanks.© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER