thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Met de groeten van KDB! Geen winnaar in Real Madrid – Manchester City na heerlijke goals van Vinicius en Kevin De Bruyne

Twee wereldgoals, maar geen winnaar. Real Madrid en Manchester City hebben elkaar dinsdagavond in evenwicht gehouden (1-1). Doelpuntenmaker Kevin De Bruyne (31) en Thibaut Courtois (30) mogen volgende week in Manchester uitvechten wie naar de finale van de Champions League mag.

Yanko Beeckman

El rey y su copa. De koning en zijn trofee, zo stond te lezen op een prachtige tifo in het Santiago Bernabeu. In het stadion van Real Madrid heerste voor de clash met Manchester City de sfeer van de grote dagen. Na de Copa del Rey - voor een ploeg als Real een troostprijsje - wachtte nu het échte werk: de Champions League. De lievelingsbeker van de Koninklijke.

Bernabeu had er zin in, maar moest na het eerste halfuur gefrustreerd concluderen dat Real werd weggespeeld door Manchester City. De bezoekers uit Engeland overrompelden de Spaanse bekerwinnaar. Balbezit voor City halfweg de eerste helft: bijna zeventig procent. Balcontacten voor Karim Benzema: nog geen vier. Gefluit steeg op uit de tribunes.

Goeie saves Courtois

Dat Real na die openingsfase nog niet op achterstand stond, had het te danken aan één man: Thibaut Courtois. Uiteraard. Al na acht minuten werd hij een eerste keer getest door Kevin De Bruyne. Geen probleem. Ook op een schot van Rodri, al iets venijniger, had Courtois een goeie reactie in huis.

Uitstel van executie denk je dan. Bij een normale ploeg. Maar Real Madrid is geen normale ploeg. Al helemaal niet in de Champions League. Nadat het spel halfweg de eerste helft even had stilgelegen – na een bodycheck van Rüdiger aan het adres van Gündogan – voetbalde Real zich plots beter in de wedstrijd.

De Spanjaarden putten moet en kwamen bij hun eerste echte kans zelfs op voorsprong. Na een een-tweetje met Modric stak Camavinga het veld over. De Fransman zocht Vinicius Junior aan de rand van de zestien. Die twijfelde niet en knalde voorbij Ederson. Hard, maar niet onhoudbaar - die had Courtois gepakt. Vinicius was in zijn laatste 22 Champions League-knock-outwedstrijden – met elf goals en elf assists - betrokken bij 22 doelpunten. Laat die Junior maar vallen.

Op slag van rust dreigde de wedstrijd nog even te ontsporen. Aan de achterlijn kwakte Carvajal Grealish onsportief tegen de platen. Na een bescheiden reactie van Grealish ging Carvajal ook nog eens theatraal liggen. Kleintjes. Een paar minuten later werd Gündogan door Kroos – van je landgenoten moet je het hebben – neer gezaagd ter hoogte van de middenlijn. Tijd om af te koelen.

Het kanon van Kevin

Manchester City ging na rust op zoek naar de gelijkmaker, maar slaagde er niet in om de wedstrijd opnieuw in handen nemen zoals in het begin van de eerste helft. Integendeel, het was zelfs Real dat halfweg de tweede helft het meeste aanspraak leek te maken op een tweede goal. Zonder succes.

En dan was daar, iets voorbij het uur, plots Kevin De Bruyne. Als een duivel uit een doosje. KDB zat tot dan niet geweldig in de wedstrijd, maar bleek wel van goudwaarde voor City. Na een slecht inspeelpass van Camavinga kwam Gündogan in balbezit aan de rand van de zestien. De Duitser legde terug op KDB, die de bal in één tijd in de linkeronderhoek knalde. Bam. Nog harder dan Vinicius. Niet te pakken van Courtois. Voor De Bruyne was het al zijn elfde doelpunt in de knock-outfase van de Champions League. Geen enkele Citizen doet beter.

Na de wereldgoal van De Bruyne werd er niet meer gescoord – Real kwam er via de ingevallen Tchouméni nog het dichtst bij. Alles ligt zo nog open voor de terugwedstrijd. Mag Real in Istanboel op zoek naar zijn vijftiende (!) Champions League? Of pakt City eindelijk zijn eerste? Afspraak volgende week woensdag in Manchester.