AFP or licensors

Donald Trump schuldig aan seksueel misbruik van columniste: 5 miljoen dollar schadevergoeding

Donald Trump heeft zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van de columniste E. Jean Carroll. Dat heeft een jury verklaard in een burgerlijke rechtszaak in New York. De gewezen Amerikaanse president moet de vrouw een schadevergoeding van 5 miljoen dollar betalen, voor het seksueel misbruik én wegens laster.

Donald Trump stond terecht voor de verkrachting van schrijfster E. Jean Carroll. De vrouw zegt dat Trump haar in 1996 verkrachtte in een pashokje van het luxewarenhuis Bergdorf Goodman in Manhattan. Ze deed destijds geen aangifte, maar ze vertelde het wel aan twee vriendinnen, en schreef erover in een boek in 2019. Carroll klaagde de voormalige president ook aan wegens laster omdat hij haar beweringen afschilderde als leugens. 

Verkrachting achtte de jury niet bewezen, maar seksueel misbruik en laster wel. Met dat unanieme oordeel kwam de negenkoppige jury (zes mannen, drie vrouwen) na drie uur beraadslagen naar buiten.

Trump moet Carroll een schadevergoeding van 5 miljoen dollar (ruim 4,5 miljoen euro) betalen: 2 miljoen (ruim 1,8 miljoen euro) voor het misbruik en 3 miljoen (ruim 2,7 miljoen euro) voor laster. Het gaat om een burgerlijke zaak, geen strafzaak. De feiten zijn strafrechtelijk verjaard. Trump riskeerde dus geen celstraf.

BEKIJK - E. Jean Carroll verlaat het gerechtsgebouw met een brede glimlach:

Videospeler inladen...

Hoe zal dit uitdraaien?

Op zijn sociale netwerk Truth heeft Trump zich al uitgesproken over het verdict. "Ik heb absoluut geen idee wie die vrouw is", schrijft hij in hoofdletters. Hij spreekt van "een voortzetting van de grootste heksenjacht aller tijden". Trump heeft de beschuldiging altijd ontkend, onder meer door te stellen dat Carroll "niet zijn type" is. 

BEKIJK - Donald Trump reageert in een videoboodschap op de uitspraak:

Videospeler inladen...

Trump laat het hier niet bij: hij gaat in hoger beroep. Heeft de zaak invloed op zijn kandidaatschap voor de presidentsverkiezingen van november 2024?

"Het is nog vroeg. Tegen de tijd dat de campagnes lopen, zijn de mensen het al vergeten. Er lopen nog andere zaken tegen Trump die wel strafrechtelijk zijn en die veel zwaarder kunnen wegen", legt correspondent Marieke de Vries vanuit de VS uit. "Vergeet niet dat in 2016, vlak voor de verkiezingen, een video opdook met grab them by the pussy (neem ze bij hun geslachtsdeel, red.). Dat had ook geen impact op de uitslag." 

Grab them by the pussy, had ook geen impact
Correspondent Marieke de Vries

Er lopen meerdere rechtszaken tegen de voormalige Amerikaanse president, waaronder een strafzaak rond zijn betaling van 130.000 dollar zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels. Ook loopt er een onderzoek naar zijn rol in de bestorming van het Capitool in Washington. Trump-aanhangers vielen het parlementsgebouw aan in januari 2021, niet lang nadat hij de presidentsverkiezingen had verloren.

BELUISTER - Hier het gesprek met correspondent Marieke de Vries in "De ochtend":

Meest gelezen