Belga

"Laurent, prins op overschot" (afl. 4): de soms controversiële milieuactivist en het raadsel van de loge

Prins Laurent profileert zich als een groene prins die zich inzet voor dier en klimaat. Toch wringt de jongste telg van de koninklijke familie zich tussen enkele controversiële projecten en dat levert de regering meer dan eens een blaam op. Drie opvallende fragmenten uit de vierde en laatste aflevering van de Canvasdocumentaire "Laurent, prins op overschot". 

Richting de mysterieuze vrijmetselarij?

Eind jaren 80 zou Laurent toenadering hebben gezocht tot de vrijmetselarij: een genootschap waarvan de meeste leden anoniem wensen te blijven, ook wel de loge genoemd. Ze zouden streven naar een betere wereld door zelfontplooiing. In België is de maçonnerie - zoals de vrijmetselarij ook wel wordt genoemd -  uitgesproken antikatholiek.

"Je zou zijn toenadering kunnen interpreteren als een soort van revanche", legt journalist Gui Polspoel uit. "Ik weet niet hoe ze in contact zijn gekomen, maar het is hoe dan ook merkwaardig dat je toch bij die loge terechtkomt, terwijl heel je entourage - je ouders, je oom en je tante - in de sfeer zit van het ultrakatholicisme. Zo komt hij bewust in het vrijzinnige kamp terecht, de grote concurrent van zijn familie."

"Is Laurent ooit aangezocht bij de loge? Heeft hij dat zelf gevraagd? Daarvoor zou ik bijna Churchill moeten citeren, die zegt: "Het is een raadsel, verpakt in een mysterie binnen een raadsel." Niemand weet precies wat daar gebeurd is", zegt royaltykenner Jan van den Berghe nog. 

BEKIJK - Was prins Laurent lid van de loge?

Videospeler inladen...

Rechterhand van minister van Landbouw en Leefmilieu

Vier jaar lang is Laurent de compagnon de route van toenmalig Vlaams Minister van Landbouw en Leefmilieu Vera Dua. De groene prins gaat op bijna elke uitnodiging in om ecologische projecten te bezoeken en te promoten. Zo is hij erbij als Indianenstamhoofd en milieuactivist Raoni in 2002 de eerste boom plant van het Gentse Parkbos. Vandaag strekt het natuurgebied van 1.200 hectare zich uit tussen Sint-Denijs-Westrem en De Pinte.

"We hebben ooit samen bij mij thuis gegeten. Laurent had een vlotte babbel met Raoni en was bijzonder geïnteresseerd in het seksleven van de Indianen", lacht Dua. "Met dank aan zijn ongedwongenheid kreeg hij antwoorden op al zijn vragen."

BEKIJK - Prins Laurent met Indianenstamhoofd en milieuactivist Raoni:

Videospeler inladen...

Een controversiële afspraak met China

Helemaal bont maakt prins Laurent het als hij in uniform een hulde brengt aan het Chinese Rode Leger tijdens een receptie op de Chinese ambassade in Brussel. "Gekleed in een militair uniform, dat eigenlijk niets voorstelde, kwam de acte de présence van Laurent overal in het nieuws."

"Je vraagt je af wat er in zijn hoofd omgaat. Ik laat me zien als prins? Ik sta open voor elke trend? Als je een greintje verstand hebt, dan weet je dat dit een grote rel gaat worden", zegt journalist Gui Polspoel. En dat werd het ook: niet veel later verloor Laurent een stuk van zijn dotatie. 

BEKIJK - Laurent brengt hulde aan het Chinese Rode Leger:

Videospeler inladen...

Meest gelezen