© ATV

Operation Identify Me van Interpol hoopt 21 dode vrouwen te identificeren, één werd aangetroffen in de Schelde

Politiediensten uit België, Nederland en Duitsland hopen met Operation Identify Me 21 onbekende meisjes en vrouwen te identificeren. Vrijwel allemaal kwamen ze met geweld om het leven. Twee slachtoffers van de aanvankelijk 22 dames werden in Antwerpen aangetroffen. Het slachtoffer in Deurne kon dankzij de operatie geïdentificeerd worden. Een andere vrouw werd in 2002 aangetroffen in de Schelde, haar identiteit wordt nog gezocht.

Sam Reyntjens, Nette Loots

In de rivier het Schijn werd op 3 juni 1992 vlak bij het Sportpaleis in Deurne een vrouwenlichaam aangetroffen. Vrijwel onmiddellijk was het voor de speurders duidelijk dat het slachtoffer vermoord werd: ze had zes messteken in de rug gekregen. Ondanks verschillende oproepen tot getuigen in de maand na de vondst van het lichaam werd de vrouw 31 jaar na haar dood geïdentificeerd.

Ze was een van de 22 vrouwen en meisjes die vanaf mei dit jaar deel uitmaken van Operation Identify Me, een internationale campagne van de Belgische, Nederlandse en Duitse politie in samenwerking met Interpol.

LEES OOK. Lichaam in Deurne na 31 jaar geïdentificeerd: “Rita was een mooi persoon die dol was op reizen”

De 22 slachtoffers werden tussen 1976 en 2019 teruggevonden in een van de drie deelnemende landen. “In vrijwel alle zaken staat vast dat ze door geweld om het leven zijn gekomen”, zegt de Federale Politie. “Hoewel ze al jaren terug werden aangetroffen, is het nooit gelukt hun identiteit te achterhalen.”

De speurders vermoeden dat de vrouwen afkomstig zijn uit andere landen dan waar hun lichaam gevonden werd. Daarom werd dit jaar beslist om een internationale campagne op te zetten, zodat de foto’s, tatoeages, juwelen, kleding en gereconstrueerde gezichten ook in het buitenland aandacht krijgen. Zo hoopt de politie alsnog familieleden, vrienden of andere bekenden van de onbekende meisjes en vrouwen te bereiken.

Het achterhalen van de identiteit van de slachtoffers zou dan nadien ook kunnen leiden naar hun eventuele moordenaars. “Dat is natuurlijk de hoop, maar in eerste instantie is het de bedoeling de identiteit van de vrouwen te achterhalen”, zegt de politie.

Van veel slachtoffers is bij het aantreffen van het lichaam een DNA-staal genomen dat bij tips kan helpen om via vergelijking de identiteit vast te stellen.

Zeven Belgische dossiers

In ons land werden door de Federale Politie en het Openbaar Ministerie zeven dossiers geselecteerd waarin gehoopt wordt dat Operation Identify Me een doorbraak kan betekenen. “Elk van de zaken is tragisch en hartverscheurend”, zegt de politie.

Behalve de in Deurne aangetroffen vrouw is er nog een tweede ‘Antwerps’ slachtoffer bij de te identificeren vrouwen. Het gaat om een onbekende dame die op zaterdag 20 april 2002 in de Schelde ter hoogte van de Antwerpse Linkeroever aangetroffen werd. De vrouw lag op dat moment volgens de politie vermoedelijk al enkele maanden in het water. “We hebben van haar een nieuwe gezichtsreconstructie laten maken door Peter Clauwaert (expert op dat gebied, red.)”, zegt de Federale Politie. “Dat is een bijzonder proces: hij werkte op de echte schedel, voegde daarop met klei ‘weefsel’ en ‘spieren’ toe om het reliëf weer in het gezicht te krijgen. Dat laat toe om een 3D-beeld te krijgen van het gezicht dat de vrouw gehad moet hebben.”

Door modernere technieken toe te passen op oudere dossiers hopen de speurders een doorbraak te forceren.

Linkeroever, 20 april 2002

Gezichtsreconstructie van slachtoffer Linkeroever.© rr

In de Schelde wordt het lichaam van een vrouw gevonden. Ze lag allicht al maanden in het water.

Het gaat om een vrouw tussen 20 en 40 jaar, wat betekent dat ze wellicht is geboren tussen 1962 en 1982. Ze was ongeveer 1m63 groot, normaal gebouwd en had schoenmaat 34-36. Zij had een verzorgd gebit en was rookster.

Zij droeg een beha van het merk Linneï, maat 90B, een donkere onderbroek en sokken.

Sokken van het slachtoffer op Linkeroever.© rr

De beha van het slachtoffer op Linkeroever.© rr

De vijf andere Belgische dossiers betreffen vrouwen die aangetroffen werden in een waterput in Holsbeek, het meer bij de stuwdam van La Plate Taille, de Maas in Jambes, een park in Luik en het Albertkanaal in Wezet. Bij die twee laatste slachtoffers is er zeker kwaad opzet in het spel. Het lichaam in het Albertkanaal werd verzwaard met twee gewichten en het skelet van de vrouw in het Luikse park was gedeeltelijk verkoold. Bij de Nederlandse dossiers is onder meer dat van het ‘Meisje van Teteringen’, dat op kerstdag 1990 gemarteld en vermoord teruggevonden werd in Teteringen, vlak bij Breda. Een spoor dat naar Antwerpen leidde, liep uiteindelijk dood. Ook vandaag nog is de identiteit van het meisje onbekend.

Bekende vrouwen voor onbekende vrouwen

Om de campagne extra aandacht te geven, werden in elk land bekende vrouwen ingeschakeld die in een filmpje in vier talen het publiek aanspreken om namen en informatie door te geven aan de politie. Voor België voeren actrice Veerle Baetens en zangeres Axelle Red het woord. Zij worden bijgestaan door de Nederlandse actrice Carice van Houten en zangeres S10, en de Duitse bokskampioene Regina Halmich en sportverslaggeefster Katrin Müller-Hohenstein.

Alle Belgische, Duitse en Nederlandse dossiers werden verzameld op de website van Interpol. Denk je te weten wie een van de vrouwen zou kunnen zijn, geef je informatie dan zo uitgebreid en gedetailleerd mogelijk door aan de politie. Voor de Belgische dossiers kan dat via opsporingen@police.belgium.eu of 0800/30.300. Informatie doorgeven aan de Duitse of Nederlandse politie kan ook via www.interpol.int/im .
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen