Moet Bpost geprivatiseerd worden? “Sommige diensten zullen dan sowieso wegvallen”, zegt expert

Na de verschillende schandalen bij Bpost gaan stemmen op om het bedrijf te privatiseren. Maar wat houdt dit in en wat zijn de mogelijke gevolgen? Business AM vroeg het aan Marie DeCock, universitair docent publiekrecht van de Universiteit van Hasselt.


Beluister hier het volledige gesprek met Marie DeCock:


Waarom is dit belangrijk?

Bpost is op dit moment nog een overheidsbedrijf (nv van publiek recht), waarbij de overheid het merendeel van de aandelen in handen heeft. Bij een privatisering heeft Bpost minder verplichtingen en zal het bedrijf taken schrappen die minder winstgevend zijn. Aan de andere kant doen de recente onthullingen vermoeden dat de overheid, en dus de belastingbetaler, te veel betaald heeft voor sommige diensten in opdracht van de staat.
  • DeCock: “In een overheidsbedrijf is er juridisch gezien heel wat publiekrechtelijke omkadering voorzien. (…) Bpost moet bepaalde taken van die openbare dienst realiseren. Postbodes moeten een bepaalde sociale rol vervullen ten aanzien van alleenstaanden of minderbedeelden.”
  • “Ook zijn er pensioenen die aan huis worden betaald of post tegen een lager tarief voor vzw’s. Er zijn ook waarborgen opgenomen in die wet dat er minstens 650 postkantoren moeten bestaan. Bij privatisering vallen die zaken sowieso al weg.”
  • “Bij een overheidsbedrijf moet er minimale dienstverlening worden voorzien tijdens een staking. Een privaat bedrijf moet dat natuurlijk niet per se doen. En een privaat bedrijf kan failliet worden verklaard. Publiekrechtelijke rechtspersonen zijn in beginsel uitgesloten van het faillissement”, aldus de docent.

Winstmaximalisatie

  • “Een overheidsbedrijf moet die harde kern van taken uitoefenen, ook als die minder winst gaan opbrengen. Een privaat bedrijf is gericht op winstmaximalisatie, dus men zal uiteraard gaan schrappen in zaken die minder opbrengen”, legt DeCock uit.
  • “Overheidsbedrijven zoals Bpost zitten echt op de grens tussen publiek en privaat. De vraag is of privatiseren mogelijk is. Dat is een discussie waar de politiek ook een belangrijke rol in te spelen heeft. Welke keuzes wil men maken daarin en hoe kan men daarin overeenkomen?”, is de vraag die ze opwerpt.
Meer