Forse verbetering grondwaterstanden door natte lente: "We staan er een stuk beter voor dan vorig jaar"

Door de aanhoudende regen zijn de grondwaterstanden in Vlaanderen aanzienlijk verbeterd. In bijna 9 op de 10 meetplaatsen is het grondwaterpeil ondertussen normaal, hoog of zeer hoog. Vorig jaar was dat rond dit moment slechts in minder dan 35 procent van de meetplaatsen het geval. "Hoopgevend, al moeten we ons blijven wapenen tegen nieuwe periodes van droogte", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Het is voorlopig een bijzonder natte lente. Na maart kleurden ook in april vooral paraplu's en regenjassen het straatbeeld. Er waren vorige maand 19 regendagen, goed voor bijna de helft meer neerslag dan gemiddeld. Slecht nieuws voor velen, maar goed nieuws voor de grondwaterstanden, want die benaderen stilaan opnieuw een geruststellend peil.

In bijna 9 op de 10 meetplaatsen is het grondwaterpeil ondertussen normaal (32 procent), hoog (37 procent) of zeer hoog (19 procent) voor deze tijd van het jaar. Slechts in 12 procent van de meetplaatsen staan de grondwaterstanden nog te laag. Dat is een stuk beter dan vorig jaar. Toen was dat eind april nog in 65 procent van de meetplaatsen het geval.

Grondwaterstanden?

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) publiceert maandelijks een analyse van de grondwaterstanden op basis van peilmetingen op 150 plaatsen in Vlaanderen. Daarvoor kijken ze naar het zogenaamde ondiepe grondwater, dat zich in de bovenste watervoerende grondlagen bevindt en onderhevig is aan weer en klimaat. Dat wordt beschouwd als een goede graadmeter voor onze watervoorraad.

De grondwaterstanden zijn belangrijk, omdat grondwater wordt gebruikt voor onder meer de drinkwaterwinning, landbouw, industrie, natuur en energie. Als het grondwater te laag staat of verontreinigd is, kan dat negatieve effecten hebben op natuur- en woongebieden.

De resultaten zijn hoopgevend, want amper twee maanden geleden vertoonde nog 82 procent van de meetplaatsen in Vlaanderen lage (29 procent) tot zeer lage (53 procent) grondwaterstanden, na de bijzonder droge februarimaand. Bovendien komen we van ver, na de droge lente en uiterst droge zomer vorig jaar.

Onderstaande grafiek van de Vlaamse Milieumaatschappij toont hoe het aantal meetplaatsen met hoge (blauw) tot zeer hoge freatische grondwaterstanden (donkerblauw) opnieuw fors is toegenomen, na het dieptepunt met lage (bruin) tot zeer lage grondwaterstanden (donkerbruin) in september vorig jaar:

Onderstaande kaart geeft de grondwaterstanden weer op de verschillende meetplaatsen in Vlaanderen. Vooral in West-Vlaanderen zorgde de vele neerslag afgelopen maand ervoor dat de standen overal normaal (wit), hoog (blauw) of zeer hoog (donkerblauw) zijn voor deze tijd van het jaar. In Limburg en Vlaams-Brabant zijn er wel nog enkele lage (bruin) en zeer lage waterstanden (donkerbruin) te noteren:

Voorzichtig positief

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageert voorzichtig positief. "We staan er veel beter voor dan vorig jaar, maar we weten hoe precair de situatie rond water is in Vlaanderen."

"Het is belangrijk dat we verder ruimte blijven maken voor water, zodat de regen die nu valt niet gewoon wegloopt in rioleringen, maar dat we dat kunnen opvangen voor komende periodes van droogte. Daarvoor moeten we blijven werken aan vernatting, buffering en infiltratie, door bijvoorbeeld herstellen van natte natuur, veen- en valleigebieden en het creëren van bufferbekkens", aldus Demir.

Meest gelezen