Jonas Verhulst - ZOO Planckendael

Goudkopleeuwaapje geboren in ZOO Planckendael: "Belangrijk, want bedreigde diersoort"

In dierenpark ZOO Planckendael in Muizen is een goudkopleeuwaapje geboren. Opvallend, want doorgaans bevallen de apen van een tweeling. Het geslacht van het dier is nog niet bekend, de dierentuin verzint binnenkort een naam die begint met de letter Y.

Dierenpark ZOO Planckendael in Muizen verwelkomt een nieuw goudkopleeuwaapje. Moeder Matty beviel op 1 mei van één jong en dat is best opvallend. "Over het algemeen bevallen goudkopleeuwapen van een tweeling", legt verzorger Daan uit. "Het is uitzonderlijk dat er maar één jong geboren wordt, maar we zijn heel blij. Moeder Matty laat haar jong goed drinken en broer Xanto en zus Xanti zullen zich er mee over ontfermen. Het jong zal zich dus niet vervelen. Pablo is een helikopterouder. Hij is heel beschermend en houdt zijn kroost nauwlettend in het oog."

Bedreigde diersoort

Bezoekers kunnen het pasgeboren aapje bewonderen in het Amerika-gedeelte van Planckendael. Of het een mannetje of een vrouwtje is, weet de dierentuin nog niet. "Dat kunnen we pas zien wanneer het aapje niet meer aan de vacht van de moeder blijft hangen. Dat zal nog wel even duren." Wat wel al vastligt, is de beginletter van de naam. Voor elk jong dat in 2023 wordt geboren, is dat de letter Y.

De goudkopleeuwaap is een bedreigde diersoort. Hun habitat wordt bedreigd door houtkap, veeteelt en landbouw. Het dier komt in het wild enkel nog voor in het Atlantisch kustregenwoud in Bahia in Brazilië. Wereldwijd zijn er nog maar een 6000-tal dieren over. ZOO Planckendael en ZOO Antwerpen nemen daarom al jaren deel aan een kweekprogramma met andere dierentuinen.

Het geslacht kan je niet zien zolang het aapje zich aan zijn/haar mama vastklampt
Jonas Verhulst - ZOO Planckendael

Meest gelezen