© Jelle Houwen

Bom gevonden tijdens graafwerken op strand van Oostduinkerke: strand en zeedijk afgesloten

Het strand en de Zeedijk van Oostduinkerke zijn afgesloten omdat er tijdens werken op het strand een grote bom is gevonden. "Er is een ruime perimeter ingesteld en straks zitten we samen met ontmijningsdienst DOVO", zegt burgemeester Marc Vanden Bussche (Lijst Burgemeester). Rond 13 uur wordt de bom uit de Tweede Wereldoorlog op het strand onschadelijk gemaakt door DOVO.

Op het strand van Oostduinkerke zijn al langer werken bezig om het strand volledig bommenvrij te maken. Daarbij zijn in totaal al zo'n 250 explosieven onschadelijk gemaakt. Dat gebeurde bijna altijd op het strand zelf omdat het vaak om kleine projectielen ging. "Maar deze keer gaat het toch om een serieus exemplaar", zegt burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD) van Koksijde.

"De werken zijn meteen stil gelegd en DOVO is verwittigd. De bom moet nog onderzocht worden om te kijken hoe schadelijk ze is, uit welke periode ze dateert en of ze ter plaatse tot ontploffing kan gebracht worden. Om geen enkel risico te nemen werd het strand en de Zeedijk van Oostduinkerke afgesloten." De politie is ter plaatse om te controleren of iedereen de perimeter respecteert. "Wanneer het strand opnieuw wordt vrijgegeven is nog niet duidelijk, maar dat zal waarschijnlijk pas in de namiddag zijn."

Engelse bom met 30 kilogram springstof

Volgens DOVO gaat het om een Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. "De bom is 60 centimeter lang en heeft een diameter van 25 centimeter. Ze bevat 30 kilogram springstof en staat nog op scherp. We laten de bom gecontroleerd ontploffen op het strand", zegt DOVO.

De bom zal rond 13 uur onschadelijk gemaakt worden op het strand van Sint-André. Omdat het laag water is, is er genoeg ruimte om dat op het strand te doen. Daarna wordt de perimeter opgeheven.

Meest gelezen