Half miljoen mensen krijgt geen sociaal tarief meer vanaf juli: energiefacturen tot 85 procent duurder

Energierekeningen die in één klap 55 tot 85 procent duurder worden: dat zou het effect zijn wanneer op 1 juli bij 500.000 mensen het sociaal tarief wordt stopgezet. Dat blijkt uit berekeningen van onze redactie op basis van de V-test, de vergelijkingswebsite van de Vlaamse energieregulator VREG. De federale ombudsman Energie spreekt van een "bill shock". De contracten goed bekijken via prijsvergelijkingssites is de boodschap.

Een kleine 1.700 euro per jaar betaalt een gemiddeld gezin vandaag voor zijn gas en elektriciteit wanneer het recht heeft op het sociaal tarief. Maar vanaf 1 juli zal daar voor zowat 500.000 mensen minstens 940 euro bij komen: een stijging van 55 procent. Wanneer ze bij een dure leverancier zitten, kan dat zelfs oplopen tot 1.420 euro: dat is bijna 85 procent extra. Dat blijkt uit de cijfers van de V-test.

We vergeleken de huidige goedkoopste commerciële contracten van de verschillende leveranciers met het sociaal tarief en stelden vast dat er zelfs bij de prijsbrekers 55 procent bij komt. En die prijsverhoging zal op 1 juli in één klap dus een half miljoen Belgen treffen.

Sinds februari 2021 kregen die tijdelijk een sociaal tarief voor elektriciteit. 300.000 van hen hadden ook recht op dat lagere tarief voor aardgas. Dat was een steunmaatregel van de federale regering uit het coronatijdperk voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming voor de sociale zekerheid, die doorgetrokken werd tijdens de energiecrisis van vorig jaar. 

Maar in februari besliste de regering om die steunmaatregel weer geleidelijk af te bouwen. "Vanaf 1 juli zullen die mensen weer worden overgezet op het goedkoopste commerciële product bij hun leverancier", legt ombudsman voor Energie Eric Houtman uit. Die garantie geldt voorlopig enkel maar drie maanden.

Vergeleken

Houtman maakt zich zorgen, zegt hij. "Mensen gaan een bill shock krijgen. Het goedkoopste commerciële product is sowieso duurder dan het huidige sociaal tarief. Zeker voor aardgas is dat verschil groot: enkele honderden euro's per jaar."

BEKIJK - Mensen maken zich zorgen: "Wat dit gaat betekenen om maandelijks rond te komen?":

Videospeler inladen...

Hij roept de betrokken gezinnen op om voorzichtig te zijn en goed te vergelijken tussen de verschillende tarieven op de markt. "Het goedkoopste commerciële tarief bij jouw leverancier is misschien niet het goedkoopste tarief op de markt. Misschien is het interessant om op de V-test van de VREG te kijken of er geen lager tarief bestaat."

Dat blijkt dus nu al uit onze vergelijking: zit je met elektriciteit en gas bij de duurste leveranciers, dan zal je dus jaarlijks ruim 1.420 euro extra moeten betalen als je niet langer kan genieten van het sociaal tarief. Heb je de goedkoopste leveranciers, dan wordt dat 940 euro. Een verschil van bijna 500 euro. Maar nog altijd 55% duurder dan het huidige sociale tarief.

Meest gelezen