Vlaams minister van Mobiliteit Peeters zoekt een partner om 49 bruggen te vervangen.
radio2

49 Vlaamse bruggen dringend aan vervanging toe: werken starten vermoedelijk in 2026

De Vlaamse overheid zoekt een partner om 49 bruggen die in slechte staat verkeren, te vervangen of te vernieuwen. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) lanceert de oproep tot een publiek-private samenwerking (PPS) omdat de Vlaamse overheid 1.700 bruggen moet aanpakken en dat niet alleen kan. 

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters gaat met het project "Overbruggen" op zoek naar partners om de Vlaamse kaaien, tunnels en bruggen die in slechte staat verkeren, sneller aan te pakken.  

Ouderdom en nalatigheid forceren Peeters om een versnelling hoger te schakelen. "Veel van die bruggen en tunnels dateren uit de jaren '60 en '70 en gaan dus al heel wat decennia mee. Omdat er in het verleden te weinig aandacht uitging naar onderhoud, zijn ze dringend toe aan vervanging of renovatie. Deze legislatuur trekken we daarom 1,6 miljard euro uit om tunnels, kaaien en bruggen aan te pakken. Zo kunnen ze hopelijk nog een hele tijd mee." In totaal moeten 1.700 bruggen in Vlaanderen aangepakt worden. 

Eerste schijf van 49 bruggen

Van dat aantal zal nu via een openbare aanbesteding de renovatie of vervanging van een eerste pakket van 49 bruggen uitbesteed worden.  Een Vlaamse primeur. "Zo'n PPS richt zich ook op de toekomst", legt Peeters uit. "Enerzijds zal de aannemer de bruggen vervangen of renoveren. Het bouwteam zal instaan voor het ontwerp, de studie en de uitvoering. Anderzijds zullen ze 30 jaar lang verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Daar zullen ze jaarlijks een beschikbaarheidsvergoeding voor krijgen van Vlaanderen." 

Waar bevinden de 49 bruggen zich? 

  • ANTWERPEN (7 bruggen): Laakdal, Olen, Westerlo 
  • LIMBURG (8 bruggen): Hasselt, Heusden-Zolder, Bilzen, Overpelt
  • OOST-VLAANDEREN (18 bruggen): Aalst, Nieuwerkerken, Erembodegem, Gent, Nevele, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Ninove, Lokeren, Oudenaarde
  • VLAAMS-BRABANT (5 bruggen): Dilbeek, Oud-Heverlee, Meise, Affligem, Ternat
  • WEST-VLAANDEREN (11 bruggen): Brugge, Ingelmunster, Nieuwpoort, Roeselare, Kortrijk, Izegem, Oostende, Oudenburg, Harelbeke, Zwevegem

Het is aan het consortium dat deze eerste oproep binnenhaalt, om te bepalen welke bruggen de hoogste prioriteit krijgen. "Bij die keuze, zal ook rekening gehouden worden met verkeersoverlast. Wie het contract binnensleept, zal volgend jaar bekendgemaakt worden. In het begin van 2026 moet effectief met de werken begonnen worden", besluit Peeters. De kosten voor de 49 bruggen worden op 300 miljoen euro geraamd. 

Meest gelezen