De zwemvijver in het Boekenbergpark in Deurne
Stad Antwerpen

Na fel protest: Stad Antwerpen probeert openluchtzwembaden in juni toch langer open te houden

Het stadsbestuur van Antwerpen bekijkt of ze de twee openluchtzwembaden - op Linkeroever en in Deurne - in juni vaker open kan houden dan ze eerst van plan was. De zwembaden zullen dit seizoen nog maar drie dagen per week open zijn in plaats van zeven door een tekort aan redders. Op die beslissing komt veel kritiek.

De stad Antwerpen probeert om de nieuwe openingsuren van de openluchtzwembaden in Deurne en op Linkeroever uit te breiden. Dit seizoen zijn de zwemplekken enkel op woensdag en in het weekend open. Dat komt door een tekort aan beschikbare redders. Vorig seizoen waren de zwembaden nog elke dag open. De beslissing van de stad krijgt veel kritiek, onder andere via een online petitie van OutdoorSwimming. Dat is een organisatie die zich inzet voor het zwemmen in openlucht in Vlaanderen.

Openingsuren uitbreiden

Schepen van Sport in Antwerpen, Peter Wouters (N-VA), zat de afgelopen dagen samen met OutdoorSwimming en de Deurnese Ijsberen. De zwemclub maakt regelmatig gebruik van de zwemvijver in het Boekenbergpark. Zowel volgens de schepen als volgens de verenigingen zijn de gesprekken constructief verlopen. "Ik heb de stille hoop dat we de openingsuren in juni zullen kunnen uitbreiden", laat schepen Wouters weten. "We hebben samen verschillende pistes besproken die we nu verder gaan onderzoeken. We willen de Antwerpenaren toch meer zwemwater kunnen aanbieden."

Strikte wetgeving

Het grote probleem is een tekort aan redders. Volgens Sigrid Spruyt van OutdoorSwimming past het stadsbestuur de Vlaamse regels daarover te strikt toe. "Er is in de wet een afwijking voorzien, maar de meeste steden en gemeenten maken daar geen gebruik van. Privé-zwembaden doen dat wel. Een stad is een veel moeilijker wendbaar schip dan een privé-bedrijf." De schepen van Sport geeft aan dat de stad weinig speling heeft. "We hebben ook afspraken met de vakbonden die we niet zomaar naast ons neer kunnen leggen. Daarom streven we nog altijd naar het maximum aantal redders dat wordt gevraagd."

Volgens OutdoorSwimming is de stad het slachtoffer van een achterhaalde wetgeving. "Iedereen beseft de hoge nood aan meer zwemwater, maar we gaan er in de grootste stad van Vlaanderen eigenlijk op achteruit. Dat vinden we ontoelaatbaar. Nederland heeft 650 zwemplaatsen, de kust niet meegerekend. Vlaanderen heeft er 32. En dan nog alleen in de zomer en enkel als er redders staan. In Nederland mag je op eigen verantwoordelijkheid overal gaan zwemmen en daar loopt minder fout dan hier." De situatie wordt onhoudbaar, vindt Spruyt. "Zeker wanneer het weer straks omslaat en we opnieuw hittegolven over ons krijgen."

Meest gelezen