Buurtbewoner Christian Debecker is niet blij met de komst van een asielcentrum.
Joris Herpol

Inwoners Grimbergen niet opgezet met komst van asielcentrum in voormalig rustoord Ascot

Buurtbewoners van het voormalige woonzorgcentrum Ascot in Grimbergen willen niet dat er een asielcentrum komt in het oude rusthuis. Dat ligt in een park omgeven door appartementen met een gemeenschappelijke tuin. De buurtbewoners hebben intussen twee advocaten onder de arm genomen. Volgens het gemeentebestuur van Grimbergen is het asielcentrum vestigen in het voormalige woonzorgcentrum juridisch niet haalbaar.

Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie De Moor (CD&V) overweegt om een asielcentrum te openen in Grimbergen. Dat raakte eind april bekend na een tweet van Kamerlid Theo Francken (N-VA). Het asielcentrum zou komen in het voormalige woonzorgcentrum Ascot in Strombeek-Bever, Grimbergen. Het oude woonzorgcentrum ligt in een park omgeven door appartementen met een gemeenschappelijke tuin. Volgens het gemeentebestuur van Grimbergen is het daarom juridisch niet haalbaar om er een asielcentrum te vestigen, al denkt staatssecretaris De Moor dat daar wel een mouw aan te passen is.

De buurtbewoners van het voormalige woonzorgcentrum zijn er alleszins niet gerust op. "We wonen hier heel rustig met een prachtige, gemeenschappelijke privétuin en we willen dat dit zo blijft", vertelt Christian Debecker, één van de bewoners van de 250 appartementen die rond het rustoord liggen. "We willen niet dat die mensen hier komen. Volgens De Moor komen er een honderdtal asielzoekers, maar er zijn maar 30 kamers in dat rusthuis. Hoe gaan ze dat doen? Drie mensen samen zetten op zo'n klein kamertje?"

Joris Herpol

Waarde van appartementen

Volgens buurtbewoner Christian zal met de komst van het asielcentrum de waarde van de omliggende appartementen dalen en denken sommige bewoners aan verhuizen. "Schande dat wij zouden moeten verhuizen omdat er hier mensen komen die we niet willen. Dat kan toch niet? We wonen hier allemaal al 20 tot 30 jaar."

De buurtbewoners zijn ook bang dat de rust die nu in het park heerst, verstoord wordt. "We zijn er zeker van dat die mensen hier gaan beginnen voetballen, tentjes gaan zetten en zullen barbecuen. Maar het is hier een privétuin. Wie gaat die mensen zeggen dat dat niet mag? Nicole De Moor zal het hen niet gaan zeggen." De buurtbewoners hebben intussen twee advocaten aangesteld en plannen juridische stappen te nemen tegen de komst van het asielcentrum.

Meest gelezen