© ATV

Restaurant in Deurne blijkt dekmantel voor drugshandel, 30 arrestaties bij actie in Albanees milieu

Bij meer dan dertig huiszoekingen in het Albanese drugsmilieu zijn woensdagochtend dertig mensen gearresteerd. Speurders van de lokale recherche van de politiezone waren al een jaar bezig met een onderzoek naar twee organisaties die hasj en cocaïne invoerden en verhandelden.

Sam Reyntjens

Het onderzoek startte een jaar geleden, nadat de wijkwerking in Deurne informatie had verkregen over restaurant Antwerp Grill in de Jan Welterslaan, vlak bij het Bosuilstadion in Deurne. Het restaurant is gevestigd waar vroeger danscafé Picass zat. “Klanten zouden in het restaurant terechtkunnen voor cocaïne en de plek werd gefrequenteerd door Albanese mannen die actief zouden zijn in het criminele milieu en gekend zijn voor onder meer inbraken, wapensmokkel, het vervalsen van geld en de aan- en verkoop van drugs”, vertelt woordvoerder Kristof Aerts van het parket van Antwerpen.

Antwerp Grill in de Jan Welterslaan in Deurne, waar vroeger danscafé Picass zat.© Jan Van der Perre

Zaakvoerder Labinot L. en zijn entourage werden het onderwerp van een groot onderzoek door de lokale recherche van de politiezone Antwerpen. Dat toonde aan dat de groep in het grillrestaurant geleid werd door Ramiz B., die ook nauwe contacten onderhielden met José A.M., een Spanjaard uit Sint-Gillis-Waas. A.M. geldt als de hoofdverdachte in het dossier. “Die man had zijn eigen netwerk van handlangers, waaronder verschillende familieleden, en zou gebruikmaken van corrupte havenarbeiders voor de invoer en het uithalen van drugs via de Antwerpse haven”, aldus het parket. José A.M. kon een beroep doen op werknemers van de terminal van Belgian New Fruit Wharf in de haven van Antwerpen, de zogenaamde fruitkaai. De onderzoekers vermoeden dat zijn uithalers in december 2021 een partij cocaïne van 300 kilogram uit een lading bananen gerecupereerd hebben. Ook in december van vorig jaar werd een uithaling georganiseerd, die zou mislukt zijn. Vanuit het grillrestaurant in Deurne werd de cocaïne door Ramiz B. en zijn mannen verkocht aan lokale klanten.

Valse paspoorten

Behalve het smokkelen van drugs hield de organisatie zich ook bezig met witwaspraktijken, onder meer door de aan- en verkoop van luxewagens. Daarnaast is er ook sprake van het gebruik van valse paspoorten en rijbewijzen. “De vermoedelijke leverancier van de documenten werd geïdentificeerd en kreeg de politie over de vloer”, zegt Kristof Aerts.

Het onderzoek leidde de speurders tot in Spanje, waar familieleden van hoofdverdachte José A.M. zouden meewerken aan zijn criminele en witwasactiviteiten. Ene ‘Pepe’ organiseerde daar de invoer van partijen hasj naar België. In vrachtwagens werd minstens twee keer een partij vervoerd. Een keer zou dat gelukt zijn, een tweede lading (van 20 kilogram) werd in oktober onderschept in Frankrijk.

Wapens, cash en auto’s

Woensdagochtend volgden huiszoekingen op meer dan dertig adressen in onder andere Deurne, Berchem, Sint-Gillis-Waas, Brugge, Elsene en Mechelen. “In ons land werden dertig verdachten opgepakt”, zegt Aerts. Ze werden in de loop van woensdag verhoord, maar de onderzoeksrechter moet nog over hun aanhouding beslissen. In Spanje deed de politie zeven huiszoekingen bij familieleden van de hoofdverdachte, er werd ook een bouwwerf doorzocht waar mogelijk misdaadgeld werd witgewassen.

In een garagebox aan de Dordrechtlaan in Deurne lagen wapens, een kogelwerende vest, blokken hasj en zakken cocaïne. In totaal werden vier vuurwapens, dempers, munitie, 60.000 euro cash, 8 kilogram coke en 1,3 kilo hasj in beslag genomen. De politie nam ook verschillende luxehorloges, dertien auto’s en een mobilhome in beslag.

© Parket Antwerpen

© Parket Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Drugs