Vice-minister-president Ben Weyts kreeg wel al een exemplaar te pakken van de Vlaamse canon.© BELGA

Vlaamse canon al uitverkocht, Ben Weyts blij: “De canon moet ‘just niks’, maar zet gedeelde waarden onder de aandacht”

De canon moet “just niks”, zegt minister Ben Weyts (N-VA), maar hij hoopt wel dat de lijst invloed heeft op de samenleving. De 4.000 reeds gedrukte exemplaren van de Vlaamse canon vlogen alvast op een dag tijd de deur uit.

Wim Winckelmans

Verschillende Vlaams Parlementsleden gingen al op zoek naar een papieren exemplaar van de Vlaamse canon en kwamen bedrogen uit. Daar is ook een reden voor: de eerste druk van de canon, 4.000 exemplaren, was in een dag uitverkocht, een tweede druk van 8.000 exemplaren is in de maak.

Ook de website ondervindt het succes. Canonvanvlaanderen.be moest gisteren tijdelijk offline gehaald worden nadat de site was gecrasht. In korte tijd hadden 30.000 bezoekers zich er gemeld.

LEES OOK. Dit staat er in de Vlaamse Canon

“Multiculturele zaken”

Voor Weyts is dit het bewijs dat de opdracht om een dergelijke canon op te stellen het verhoopte resultaat heeft gehaald. Daar kwam in het parlement ditmaal vooral kritiek op van de radicaal-rechtse zijde. “Dit is geen identiteitsversterkend project”, zei Vlaams Belang-parlementslid Filip Brusselmans. Hij ergert zich ook aan de “multiculturele zaken die niets met Vlaanderen te maken hebben” in de canon.

LEES OOK. Geen café zonder bier, wel een canon zonder bier(cultuur): de gaten in de canon

De kritiek deed Weyts niet minder glunderen. “Om iemand te citeren die misschien later in de canon wordt opgenomen: de canon moet “just niks”, zei Weyts, met een knipoog naar Wout van Aert. “Maar hij zal er ongetwijfeld toe bijdragen dat er meer aandacht is voor onze gedeelde waarden en normen en onze samenhorigheid.”

Volgens Weyts is de voorstelling van de canon maar een begin. Het resultaat wordt nu aangeboden aan het onderwijs, dat ermee aan de slag kan. Er worden versies gemaakt voor laaggeletterden en voor kinderen. Er komen vertalingen en een audioboek.

LEES OOK. “De canon is er niet om een bepaalde identiteit af te lijnen”: historicus Emmanuel Gerard over de canon van Vlaanderen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER