Copyright 2023, The Associated Press. All rights reserved

Palestijnse militanten vuren "meer dan 270 raketten" af als vergelding op Israëlische luchtaanvallen

Voor de tweede dag op rij heeft de Israëlische luchtmacht doelen van de Islamitische Jihad in Gaza aangevallen. Als reactie op die luchtaanvallen vuurden Palestijnse militanten "meer dan 270 raketten" af op Israël. Dat beweert het Israëlische leger. Andere bronnen spreken van zeker 60 raketten. Inwoners in verschillende delen van Israël moesten schuilen voor de rakettenregen. 

Het is opnieuw erg onrustig in Israël en Palestina. De Israëlische luchtmacht vuurde voor de tweede dag op rij verschillende raketten af op doelen van de Islamitische Jihad in Gaza. Palestijnse militanten reageerden op hun beurt met een raketaanval. Militanten in de Gazastrook zouden 270 raketten afgevuurd hebben op Israël, of dat beweert het Israëlische leger althans. Verschillende andere bronnen spreken van minstens 60 raketten.

Rakettenregen

Door de rakettenregen weerklonk in delen van Israël het luchtalarm, zo ook in de grote Israëlische metropool Tel Aviv. Het krachtige raketafweersysteem van Israël slaagde er echter in om alle inkomende projectielen te onderscheppen. Er werd geen melding gedaan van schade of slachtoffers aan Israëlische zijde. 

Aan Palestijnse zijde was de tol van het over en weer geschiet wel erg groot. In totaal kwamen 20 mensen om en raakten 42 anderen gewond. Onder de doden waren minstens 10 burgers, onder wie een tandarts, die samen met zijn vrouw Mirfat en zijn 20-jarige zoon Yusef werd gedood toen een raket hun woning raakte. De 13-jarige dochter van het gezin bleef verweesd achter.

BEKIJK - Op verschillende plaatsen in Israël weerklonk het luchtalarm:

Videospeler inladen...

Het is niet de eerste keer dit jaar dat de spanningen tussen Israël en Palestina hoog oplopen. Het afgelopen jaar kwamen al zeker 19 Israëli's en meer dan 100 Palestijnen om bij het conflict. Experts vrezen dat de twee landen opnieuw op een grootschalig conflict afstevenen. 

Is er nog kans op vrede?

Het is al langer onrustig in de regio, vooral sinds de bekendmaking van de nieuwe Israëlische regering. Die nieuwe, controversiële regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bevat enkele opvallende figuren. Een activist die banden heeft met terroristische organisaties, een kolonistenleider die in een illegale nederzetting op de Westelijke Jordaanoever woont, ... Het zijn slechts enkele van de veelbesproken figuren die een ministerfunctie opnemen binnen die regering. 

En dat zint de Palestijnen niet. Zij vrezen vooral dat hun situatie er nog verder op zal achteruitgaan en dat hun vrijheden nog verder ingeperkt zullen worden. 

Die aanname lijkt op het eerste gezicht niet onterecht. Verschillende nieuwe leden van de Israëlische regering hebben al aangekondigd dat ze de bouw van nieuwe Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever willen versnellen. Dat maakt elke mogelijkheid tot een tweestatenoplossing, waarbij twee onafhankelijke staten opgericht worden op het grondgebied van het voormalige mandaatgebied Palestina, zo goed als onmogelijk. Bovendien zouden de politie en het leger dankzij die nieuwe regering (nog) meer de touwtjes in handen hebben.

Door de nieuwe koers van de regering verliezen de Palestijnen alle hoop op de duurzame, langdurige vrede die een tweestatenoplossing kon bewerkstelligen. Dat blijkt uit de resultaten van verschillende bevragingen onder de Palestijnse bevolking. De steun voor een tweestatenoplossing zakt er naar een historisch dieptepunt. Slechts een derde van de Palestijnen steunt de tweestatenoplossing nog. 

Het ziet er dus niet goed uit voor de Palestijnen. Alles wijst erop dat de nieuwe vredesonderhandelingen tussen Palestina en de nieuwe ultraconservatieve Israëlische regering nog stroever zullen verlopen. Het zal voor de Palestijnen zeer moeilijk worden om nog tot een zinvolle overeenkomst te komen. 

Meest gelezen