Oekraïense soldaat in Bachmoet
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

"Ze zijn gewoon weggevlucht": Oekraïense troepen breken door Russische linies in Bachmoet

Oekraïense troepen zijn door de Russische linies gebroken in de buurt van de stad Bachmoet, in het oosten van Oekraïne. Het gaat om de eerste Oekraïense overwinning rond Bachmoet in twee maanden. Bij de aanval zijn volgens het Oekraïense leger zeker 200 Russen gedood. Net nu heeft de Russische president Vladimir Poetin een besluit ondertekend waarmee hij Russische inwoners die tot het reservistenleger behoren, oproept om te starten aan een militaire training. Poetin doet dat elk jaar, maar nu ligt zo'n oproep erg gevoelig bij veel jonge Russen.

Russische troepen hebben zich op sommige plaatsen in Bachmoet tot twee kilometer teruggetrokken na aanvallen van het Oekraïense leger. Dat zegt de opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten Oleksandr Sirski. Bachmoet ligt in de regio Donetsk, in het oosten van Oekraïne. De Russen proberen de stad al maandenlang in te nemen en controleren het grootste deel van de stad, maar de Oekraïners geven Bachmoet niet op.

Het Oekraïense leger beweert nu een brigade van duizenden Russische soldaten uit de stad te hebben verdreven. Het zou daarbij ernstige schade toegebracht hebben aan de 72e brigade, een onafhankelijke gemotoriseerde brigade die in de buurt van Bachmoet is gestationeerd. 

Het heroverde gebied zou beperkt zijn - zo'n drie vierkante kilometer - en ligt in de buurt van een kanaal. Het gebied zelf bestaat uit velden, bossen en ravijnen.

"Ze zijn verdomme gevlucht"

Ook het Russische Wagner-huurlingenleger bevestigt de Oekraïense tegenaanval. Wagner probeert al maanden om Bachmoet in te nemen. De leider van de militie, Jevgeni Prigozjin, is niet te spreken over de terreinwinst van de Oekraïners. "Het heeft mij 500 mannen gekost om die grond te veroveren. Het is een erg strategisch gebied en ze zijn gewoon weggevlucht."

Prigozjin heeft vandaag ook opnieuw uitgehaald naar de Russische wapenleveringen. Volgens Prigozjin ontvangen de troepen aan het front onvoldoende munitie. "We krijgen gewoon niet voldoende kogels", zo sprak hij. "We krijgen slechts 10 procent. We moeten schrapen om toe te komen." Toch beweert de militieleider wel dat zijn troepen nog steeds vooruitgang boeken aan het front. 

Het is een erg strategisch gebied, dat mij 500 mannen heeft gekost om te veroveren, ze zijn gewoon weggevlucht

Jevgeni Prigozjin - leider van de Wagnergroep

Vorige week postte diezelfde Prigozjin een video waarin hij minutenlang uithaalde naar de Russische legerleiding. Rondom hem lagen verschillende lijken van Russische soldaten.

"Jullie worden vet in jullie kantoren, terwijl jullie troepen hier sterven", zo sprak de man woedend. Hij dreigde ermee om de Wagnermilitie uit Bachmoet terug te trekken als Rusland er niet in slaagde om de broodnodige munitie te leveren. 

BEKIJK - Woedende Wagnerbaas haalde enkele dagen geleden uit naar Russische legerleiding:

Videospeler inladen...

Terroristische organisatie

Net vandaag lanceerde Frankrijk ook een oproep aan de Europese Unie. Het land roept op om die Wagnermilitie als een terroristische groepering te beschouwen. Het parlement heeft daarvoor unaniem een (niet-bindende) resolutie goedgekeurd, die de EU moet oproepen om Wagner toe te voegen aan de officiële lijst met terroristische groeperingen. 

Het Verenigd Koninkrijk deelt die opvatting. Ook dat land wil Wagner toevoegen op de zwarte lijst met terroristische organisaties. Op die manier hoopt het VK om de druk op Rusland te vergroten. 

Oproep voor reservisten

Intussen heeft de Russische president Vladimir Poetin  een besluit ondertekend waarmee hij Russische inwoners die tot het reservistenleger behoren, oproept om te starten aan een militaire training. Dat besluit is op zich niet erg opvallend, want een soortgelijk bevel komt er elk jaar. Toch ligt de oproep aan reservisten nu een stuk gevoeliger. 

Reservistenleger

Rusland heeft een erg groot reservistenleger. Er zijn twee soorten reservisten. Enerzijds zijn er speciale strijdtroepen, een groep van ongeveer 2 miljoen soldaten. Anderzijds zijn er ook 'de andere' reservisten, een groep van bijna 25 miljoen.

Het afgelopen jaar heeft Rusland al honderdduizenden reservisten naar het front in Oekraïne gestuurd. Niet iedereen kan zich echter vinden in die beslissing. Heel wat Russen, en dan vooral jonge mannen, zijn het land ontvlucht om niet te moeten vechten in Oekraïne.

Gevangenisstraf van 2,5 jaar

Daarom heeft Poetin in april een nieuwe wet ondertekend, die de dienstplicht in het land efficiënter en moderner moet maken. En niet onbelangrijk: het wordt moeilijker om je dienstplicht te ontlopen.

BEKIJK - Oekraïense leger boekt terreinwinst in Bachmoet:

Videospeler inladen...

Zo werden twee Russische soldaten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar, omdat ze niet in Oekraïne wilden vechten. Dat meldt OVD-Info, een onafhankelijke organisatie de mensenrechten monitort. De Russische rechtbanken zouden in totaal al zeker 500 zaken behandeld hebben over soldaten die weigerden om orders uit te voeren. 

Meest gelezen