© REUTERS

Koning Albert en koningin Paola onder vuur in Frankrijk voor watergebruik van zwembad in buitenverblijf

Koning Albert en koningin Paola liggen onder vuur in Frankrijk. In de Franse krant Libération is uitgelekt hoeveel water het zwembad van hun buitenverblijf in Châteauneuf-Grasse verbruikt, en dat blijkt aanzienlijk veel op een moment dat de burgers in de regio restricties opgelegd krijgen. Onder meer de burgemeester is daar niet blij mee.

gjs

Water verspillen is op dit moment een heikel onderwerp in het zuiden van Frankrijk. De droogte houdt er aan, waardoor burgers onder meer in de regio Côte d’Azur restricties opgelegd hebben gekregen. En net op dat moment blijkt dat veel vooraanstaande inwoners van de regio al die regels met voeten treden, en geen klein beetje.

Dat geldt ook voor onze koning Albert, die een buitenverblijf heeft in Châteauneuf-Grasse. Net als enkele premiers, ministers, ex-voorzitters, Silvio Berlusconi en de Groothertog van Luxemburg heeft hij een zwembad en verbruikt hij daardoor veel meer water, zo vernam de krant Libération. “Sommige eigenaars verbruiken meer dan een rusthuis met 200 bewoners”, zei Emmanuel Delmotte in de krant. De burgemeester van het Franse dorp zit verveeld met de zaak, zo zegt hij, omdat hij de restricties bij die ‘vips’ niet kan afdwingen omdat zij vaak politieke immuniteit genieten.

Volgens het koningshuis is er een heel andere verklaring voor dat hoge verbruik. Het zou gaan om een waterlek in de leidingen naast het buitenverblijf dat een jaar geleden ontdekt is, buiten de wil van de koning en koningin. Ze zijn zich wel degelijk bewust van de droogte en respecteren de restricties, klinkt het verder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer