MIVB

MIVB installeert meer dan 500 nieuwe vuilnisbakken in Brusselse metro 

Vanaf midden mei worden de Brusselse metrostations uitgerust met een nieuw model vuilnisbakken voor selectieve ophaling. De MIVB en Brussel Mobiliteit plaatsen de komende maanden 522 nieuwe “eilandjes” die bestaan uit meerdere vuilnisbakken om beter te kunnen sorteren.

Vanaf 15 mei verandert er heel wat in de Brusselse afvalophaling, ook bij de MIVB. De vervoersmaatschappij wil een nieuw model van vuilnisbakken invoeren dat aan de meest recente veiligheidsnormen voldoet en Brusselaars helpt sorteren.

De MIVB voerde begin jaren 2000 al afvalscheiding in haar stations in, maar moest in 2016 de selectieve vuilnisbakken afschaffen om te voldoen een de veiligheidseisen na de aanslagen in Brussel. Het gekozen nieuwe model is nu conform dankzij de zichtbare en transparante zakken.

Het nieuwe model werd reeds getest in het metrostation De Brouckère. Concreet is het nu de bedoeling om in totaal 552 sorteereilanden geleidelijk te installeren in de (pre)metrostations van het MIVB-netwerk. De eerste 16 stations worden tussen begin mei en midden juli al uitgerust, aan een tempo van 2 tot 3 stations per week. Tegen eind 2023 moeten alle stations dan dergelijke nieuwe bakken hebben.

“Het afvalbeheer maakt integraal deel uit van het milieubeleid van de MIVB”, klinkt het nog in een persbericht van de vervoersmaatschappij. “Als onderneming met een belangrijke industriële activiteit produceert de vervoersmaatschappij een grote verscheidenheid aan vuilnis van papier en plastic tot kabels en batterijen. In totaal wordt 80 procent van het vuilnis hergebruikt, gerecycleerd of teruggewonnen als energie.”

Meest gelezen