Unizo haalt na daling aantal starters uit naar PS: “Geen extra belastingen op ondernemerschap”

Het vertrouwen bij Vlaamse ondernemers ligt laag. Ze wachten af tot de energieprijzen en loonkosten dalen. Business AM vroeg aan Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder bij kmo-koepel Unizo, wat de mogelijke oplossing is.


Beluister hier het volledige interview met Danny Van Assche:


Waarom is dit belangrijk?

Voor het eerst in tien jaar is het aantal startende ondernemers niet toegenomen, zo bleek eerder deze week uit de Startersatlas van Unizo. Het vertrouwen bij ondernemers is bijzonder laag, wat nefast is voor de economie. Van Assche vindt extra belastingen geen goed idee, en kijkt uit naar de geplande fiscale hervorming.
  • “Het ondernemersvertrouwen bij zowel de Nationale Bank als de kmo-barometer van Unizo is nog altijd zeer laag. Daar moeten we aan werken. En jammer genoeg kan je dat niet doen met één druk op de knop. Wat we wel weten, is dat het gebrek aan vertrouwen niet alleen een impact heeft op de bestaande ondernemers, maar ook bij heel wat starters de goesting wegneemt om effectief de sprong te wagen.”
  • “De energieprijzen zijn gigantisch gestegen vorig jaar, heel wat ondernemers zijn in shock achtergelaten. We moeten stabiliteit kunnen garanderen op middellange en lange termijn, om op die manier wat zekerheid van bevoorrading en prijzen te kunnen geven”, zegt Van Assche.
  • “Ook de loonkosten zijn gigantisch gestegen, die 11 procent gaat nooit meer weg. Dat heeft een impact op de bestaande ondernemers, maar ook weer angst van startende ondernemers die mogelijk ook snel personeel moeten aanwerven.”
  • “Het is goed dat men iets probeert te doen aan de verlaging van de lasten op arbeid. Maar aan de andere kant horen we de PS keer op keer zeggen dat wanneer we de begroting in evenwicht moeten brengen, dat dat met nieuwe belastingen moet gebeuren. Nog extra belastingen in deze tijden waarin alles al zo moeilijk is, dat gaat ondernemers niet het vertrouwen geven om de sprong te wagen.”

Geen extra belastingen

  • “We weten dat de begrotingen in bijzonder slechte papieren zitten. Het is belangrijk dat we op langere termijn die begroting onder controle gaan krijgen. We zijn nu al het hoogst belaste land van Europa. Je kan niet extra belastingen leggen op dat ondernemerschap om de problemen van de begroting op te lossen.”
  • “Als we nog willen dat we een goed werkend ondernemerschap en kmo’s hebben, dan moeten we een stop zetten op die extra lasten. Daarom is het ook belangrijk dat die fiscale hervorming er komt, zodat niet alles wegvloeit naar de belastingen. Dat is een heel belangrijk issue. De debatten rond de fiscale hervorming in de komende maanden zullen heel erg belangrijk zijn”, concludeert Van Assche.
Meer