Jeffrey Roos

Gemeenteraadslid in Bredene start petitie tegen meeuwen die eendenkuikens opeten

Gemeenteraadslid Therese Vanneste vraagt dat Bredene maatregelen neemt om de eendenkuikens te beschermen tegen meeuwen. De vogels eten de kuikens al jaren op in het Ramakerspark. Met haar petitie vraagt Vanneste meer plekken waar de eenden beschut kunnen zitten. Volgens de bevoegde schepen is het niet zo makkelijk om in te grijpen. 

"Ik ga zelf twee keer per week naar dat Ramakerspark", begint Therese Vanneste haar verhaal. "Daar merk ik al zeker zes jaar dat de eendenpopulatie vermindert en dat komt omdat de meeuwen de kuikens opeten. Op vier dagen tijd hadden inwoners van Bredene acht dode kuikens gevonden en dat op sociale media geplaatst."

"Ik heb dat probleem al eerder aangekaart in de gemeenteraad, maar de andere raadsleden wimpelden mijn voorstellen af. Daarom ben ik nu met een petitie gestart. Ik vraag maatregelen om de kuikens te beschermen. De vijver ligt centraal in het park, maar de struiken en bomen staan er ver vanaf. De eenden kunnen rond de vijver dus niet goed schuilen tegen de meeuwen."

"Oplossingen zijn volgens mij niet zo duur. In de grasstrook net naast de vijver zou de gemeente bijvoorbeeld een moeras kunnen aanleggen met extra planten. Schuilhuisjes zouden ook een optie kunnen zijn of eventueel riet en waterlelies. Ik denk ook aan loopbrugjes voor eenden om uit het water te geraken, een ponton of vlot op het water."

Het Ramakerspark in Bredene.
Jeffrey Roos

Verschillende oplossingen uitgeprobeerd

Bevoegd schepen Kelly Spillier (Vooruit) zegt dat het niet zo simpel is om oplossingen te voorzien. "Eigenlijk zijn we al veel langer aan het proberen om een oplossing te vinden", zegt Spillier. "We hebben een aantal keer geprobeerd om grote manden te plaatsen, maar het water is daarvoor niet diep genoeg. We probeerden ook al met waterlelies en riet, maar die krijgen de tijd niet om te groeien omdat de eenden de wortelen opeten."

De gemeente heeft ook de oplossing van de schuilhuisjes uitgeprobeerd. "Die bleken te verdwijnen. Ook pontons die aan de rand lagen om de eenden uit het water te helpen, werden in het verleden vernield. We doen echt wel moeite. Het is geen evidentie om een oplossing te vinden, maar we blijven eraan werken", zegt de schepen nog.

Meest gelezen