Engie wil tegen 30 juni akkoord met regering over verlenging Doel en Tihange

© Getty Images

Het is de bedoeling tegen 30 juni een definitief akkoord te sluiten met de Belgische regering over de verlenging van de levensduur van Doel 4 en Tihange 3. Dat zegt Engie in een toelichting bij de kwartaalresultaten van de Franse energiereus. Zonder akkoord tegen die datum is een heropstart in 2026 niet langer redelijk, waarschuwt de CEO van Engie.

gjs, jvh
Bron: BELGA

De Belgische regering en Engie – moederbedrijf van Engie Electrabel en uitbater van de kerncentrales in ons land – onderhandelen al enkele maanden over de verlenging van de levensduur van beide reactoren.

De regering sloot begin dit jaar al een akkoord met Engie over het langer openhouden van de kerncentrales van Doel 4 en Tihange 3. Sindsdien wordt er onder meer nog onderhandeld over een maximumfactuur voor de ontmanteling van de oudere reactoren en de berging van het kernafval. Het was de bedoeling om dat bedrag midden maart af te kloppen, maar dat lukte niet.

Engie-CEO Catherine MacGregor had het eerder op de aandeelhoudersvergadering al over een akkoord voor de zomer waarop het bedrijf mikt. Dat wordt nog eens bevestigd bij de presentatie van de kwartaalcijfers. “Ondanks de gemaakte vooruitgang, moeten enkele belangrijke parameters van het akkoord nog worden gefinaliseerd tussen beide partijen”, aldus Engie. Bedoeling is “tegen 30 juni” een definitief akkoord te sluiten. Gezien de industriële en operationele complexiteit van de levensduurverlenging is een tijdige ondertekening cruciaal om Doel en Tihange tegen november 2026 te kunnen heropstarten, klinkt het nog.

In een toelichting bij de cijfers merkte MaCregor op dat indien er geen akkoord is tegen eind juni, een heropstart in november 2026 “niet redelijk meer is”, gezien de complexe materie. Het overleg duurt langer dan verwacht om ervoor te zorgen dat er een “faire verdeling” is van de risico’s verbonden aan de toekomstige verwerking van het kernafval, aldus nog de topvrouw.

Uit de kwartaalresultaten blijkt dat de Franse energiereus in de eerste drie maanden van het jaar 389 miljoen euro ebit-winst (de winst voor interesten en belastingen) op de Belgische kernreactoren behaalde. Dat is een derde minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt omdat Doel 3 en Tihange 2 sindsdien van het net zijn gekoppeld. Hogere marktprijzen werden bovendien tenietgedaan door de nucleaire taks en de overwinstbelasting.

De hele groep Engie was in het eerste kwartaal goed voor een ebit van 4,22 miljard euro. Dat is 19 procent beter dan een jaar eerder, dankzij hoge marktprijzen en meer hernieuwbare energie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen