"Ongelooflijke erkenning": "De Acht Bergen" van Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch grote winnaar van belangrijkste Italiaanse filmprijzen

Op de David Di Donatello filmprijzen, de belangrijkste Italiaanse filmprijzen, is "De Acht Bergen" van de Belgische regisseurs Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch als grote winnaar uit de bus gekomen. De film wint de belangrijkste prijs, die van "beste film". Daarnaast sleept hij ook nog drie andere prijzen in de wacht: "beste niet-originele script", "beste geluid" en "beste cinematografie". "Ik voelde een ware explosie van liefde", zegt Charlotte Vandermeersch vanuit Rome aan VRT NWS.

De Italiaanse bergen spelen bijna een even grote rol als de twee Italiaanse acteurs die het verhaal vertellen over een jarenlange vriendschap. De film "De Acht Bergen" of "Le Otto Montagne" speelt zich volledig af in Italië, is een Italiaanse co-productie en gebaseerd op het Italiaanse boek van Paolo Cognetti. Combineer dat met een strakke regie van de Belgische regisseurs en je hebt alle ingrediënten om te scoren bij het Italiaanse publiek. "De Acht Bergen" is de grote winnaar van de David Di Donatello, de belangrijkste Italiaanse filmprijzen. Die werden gisterenavond uitgereikt in Rome.

"Het was een ongelooflijke avond, echt maf", vertelt Charlotte Vandermeersch vanuit Rome. Vandermeersch, die met de film haar regiedebuut maakte, is duidelijk nog altijd onder de indruk. "De start van de uitreiking zat meteen goed toen Ruben (Impens, red.) de prijs voor "beste cinematografie" won." Impens is de vaste rechterhand van regisseur Felix Van Groeningen. Al snel volgde het beeldje - een miniatuurversie van de David door de 15e eeuwse beeldhouwer Donatello - voor geluid.

BEKIJK - De trailer van "De Acht Bergen", een film van Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch

Totaal onverwacht

De eerste keer dat de namen van Vandermeersch en Van Groeningen door de zaal galmden, was bij de categorie "beste niet-originele script". "Daar had ik me op voorbereid met een klein speechke", lacht Vandermeersch. "Qua adaptatie hebben we dat toch goed gedaan."

Als laatste werd de prijs uitgereikt voor "beste film". Opnieuw mogen Van Groeningen en Vandermeersch naar het podium. "Ik was echt bouche bée, totaal verbijsterd", aldus Vandermeersch. "Ik voelde een ware explosie van liefde. We waren wat ontgoocheld dat onze film niet was gekozen als Italiaanse inzending voor de Oscars, maar dit is toch wel echt uitzonderlijk dat niet-Italiaanse makers deze prijs winnen."

Het is toch wel echt uitzonderlijk dat niet-Italiaanse makers de prijs voor "beste film" winnen

Regisseur Charlotte Vandermeersch

Net geen jaar geleden ging de film succesvol in première op het Franse filmfestival van Cannes. Daar viel hij meteen in de prijzen met de "Grand Prix du Jury", zeg maar de bronzen medaille. Voor de regisseurs is deze Italiaans prijs winnen de kers op de taart. "We zeiden tegen elkaar: we zijn heel voldaan. We hebben veel zin om terug naar de bergen te gaan, terug naar de roots van het werk", zegt Vandermeersch.

Regisseurs Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch tijdens het filmfestival van Cannes.
AFP or licensors

Smaakt naar meer

"De Acht Bergen" lokt momenteel ook heel wat volk naar de Amerikaanse arthouse cinema's. Binnenkort zal de film ook in het Verenigd Koninkrijk in première gaan. Het succes is voor Vandermeersch ook een katalysator om meer films te maken, "maar ik kreeg ook de vraag om een toneelstuk te maken. Dat is even een laboratorium waar je vrij kan zijn. Je gaat volledig af op je intuïtie en je kan je ding doen. Ook dat is zeer spannend", zegt ze.

"Op gegeven moment zal ik wel terug zin hebben om terug een film te maken." Maar waar die over zal gaan en of die opnieuw met haar levenspartner Felix Van Groeningen zal zijn, "dat zal afhangen van de inhoud. Dat werkte zeer goed, maar hij moet ook zijn eigen dingen kunnen doen."

Meest gelezen