Geen slangenact meer bij Moulin Rouge in Parijs na massaal protest

Het Parijse cabaret Moulin Rouge zal het zonder zijn bekende slangenact moeten doen. Na maandenlang protest van dierenrechtenorganisaties, heeft Moulin Rouge beslist om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van de beschermde pythons. Die werden in een watertank gestopt terwijl een danser rond de dieren zwom.  

De Moulin Rouge in Parijs – die al bestaat sinds 1889 – is als cabaret vooral gekend om zijn wulpse danseressen die weinig om het lijf hebben. Het publiek, dat hoofdzakelijk bestaat uit toeristen, krijgt een show met niet alleen zang, dans en muziek, maar ook met een slangenact. 

Die slangen worden tijdens de act in een doorzichtige watertank van bijna 5.000 liter gegooid terwijl een danseres rond de dieren zwemt en hen af en toe in de lucht houdt. De beschermde pythons uit India kunnen wel zwemmen, maar leven eigenlijk op land.  

Tape en metalen doos

Reden genoeg voor dierenactivisten om die praktijken aan te kaarten en te protesteren aan de Parijse Boulevard de Clichy, aan de Moulin Rouge. “Niet alleen dat, wij geloven dat de mond en andere delen van de dieren werden afgeplakt met tape zodat ze niet bijten en er geen uitwerpselen in het bad terechtkomen”, klinkt het bij de activisten.  

Ook merkten ze op dat de dieren probeerden om hun kop boven water te houden tijdens de act. Dat toont volgens hen aan dat ze niet comfortabel zijn in het water. Om de dieren te verplaatsen, zouden ze bovendien elke dag in kleine metalen dozen een reis moeten afleggen van meer dan anderhalf uur. Het Parijse theater houdt vol dat het de dieren “nooit mishandeld heeft”.  

BEKIJK - Een reportage van Le Parisien over de slangenact:

De aanhouder wint

Al van begin dit jaar doen dierenactivisten er alles aan om de dierenact te bannen. Eerder beloofde Moulin Rouge al “alle acts met levende dieren te stoppen tegen 2024”. Maar dat was niet genoeg voor de dierenrechtenorganisaties: ze staken nog een tandje bij met demonstraties en petities.  

De dierenactivisten trokken zelf naar het stadhuis, dat de club waarschuwde voor het gebruik van landdieren in acts onder water. Moulin Rouge zag geen uitweg meer en kondigde aan dat ze onmiddellijk zouden stoppen met het gebruik van de pythons.  

De organisatie van dierenrechtenorganisatie Paris Animaux Zoopolis noemde het in Le Parisien een “historische beslissing die de juiste richting wijst voor het eindigen van het gevangenschap van dieren in Frankrijk”.  

Meest gelezen