100.000 belastingplichtigen krijgen foutief voorstel vereenvoudigde aangifte

Door een fout bij de drukker hebben 100.000 belastingplichtigen een fout Voorstel voor Vereenvoudigde Aangifte (VVA) in de bus gekregen. Op zo'n VVA staan alle bedragen al ingevuld en er zit ook een voorlopige berekening van de eindbelasting bij. De drukker heeft die bijlages verwisseld waardoor ze bij de verkeerde mensen zijn terechtgekomen. De FOD Financiën werkt aan een oplossing.

Als je een Voorstel voor Vereenvoudigde Aangifte (VVA) op papier toegestuurd krijgt, zit er een bijlage bij met de berekening van wat je moet betalen of terug zal krijgen van de fiscus. Net die bijlage kwam bij 100.000 belastingplichtigen in de verkeerde enveloppe terecht. Je krijgt dus de berekening van iemand anders in de bus. 

Bijlage met berekening is anoniem

“We zitten erg verveeld met de zaak” zegt Francis Adyns, woordvoerder van FOD Financiën. “De VVA is interessant voor belastingplichtigen met gewone, normale aangiftes. Mensen die dus niet bezig zijn met moeilijke aangiftes. En net zij krijgen dan fouten in de bus.”

Op het formulier staat onder meer het rijksregisternummer van de belastingplichtige. Die persoonlijke info is nu dus terecht gekomen bij iemand anders. Maar volgens Adyns zijn er geen andere persoonlijke gegevens gedeeld. De FOD Financiën heeft het incident doorgegeven aan de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Deze aangifte is nog geen aanslagbiljet

Wat moeten belastingplichtigen die zo'n foute VVA hebben ontvangen doen? "Het gaat om aangiftes en niet om het uiteindelijke aanslagbiljet. Dat is belangrijk", zegt Adyns. “De berekening die we meesturen met een VVA, is alleen ter inlichting. Er moet nu nog niets betaald worden."

Niemand moet nu al iets betalen, het gaat om aangiftes en niet om de uiteindelijke belastingaanslag

Francis Adyns

Pas nadat je als belastingplichtige met de VVA akkoord gaat, wordt de definitieve aanslag gevestigd en stuurt de FOD Financiën een aanslagbiljet. "Dat zal ongeveer vanaf augustus zijn. Na ontvangst van het aanslagbiljet heb je nog twee maanden de tijd om bij te betalen of terug te krijgen."

Nieuw voorstel vereenvoudigde aangifte

De FOD Financiën krijgt veel telefoontjes van verontruste mensen. “Dat begrijp ik”, zegt Francis Adyns. “Maar de mensen mogen gerust zijn. We sturen hen allemaal een brief met allereerst verontschuldigingen en met de juiste VVA en de juiste indicatieve berekening." 

Meest gelezen