Rijbewijs vervallen? Je riskeert boete tot 2.000 euro: "Even zwaar gestraft als iemand zonder rijbewijs"

Het rijbewijs van meer dan 425.000 bestuurders gaat dit jaar vervallen. Dat schrijft het Nieuwsblad en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Wie te laat is met het hernieuwen, kan forse boetes verwachten. "Om dat te vermijden is de overheid begonnen met het versturen van herinneringsbrieven", zegt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).Ā 

Sinds 2013 krijgt iedereen die een nieuw rijbewijs aanvraagt, een bankkaartmodel in plaats van de klassieke papieren versie. Die nieuwe exemplaren zijn maar tien jaar geldig, wat betekent dat je na die periode een nieuw rijbewijs moet gaan halen.Ā 

"Het is lang onduidelijk geweest of de bestuurders al dan niet verwittigd of opgeroepen zouden worden om een nieuw rijbewijs te gaan halen", zegt CD&V-Kamerlid en verkeersspecialist Jef Van den Bergh.

Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit (Ecolo), laat weten datĀ de federale overheidsdienst Mobiliteit op zijn initiatief ondertussen volop herinneringsbrieven verstuurt. "Iedereen krijgt een oproep om zijn of haar rijbewijs tijdig te laten vernieuwen. Voorkomen is altijd beter dan genezen."

Normaal gezien worden de brieven 2 maanden op voorhand verstuurd. "Zo hebben de mensen de tijd om zich te organiseren en worden de gemeentes niet overspoeld", laat Gilkinet weten. "Op 2 mei werden brieven verstuurd voor alle rijbewijzen die vervallen in juli 2023."

"Boetes buiten proportie"

Als je rondrijdt met een vervallen rijbewijs, riskeer je dezelfde straf als wanneer je op de weg bent zĆ³nder rijbewijs. Boetes lopen vandaag op tot maar liefst 2.000 euro. Gilkinet vindt dat de wet hierover aangepast moet worden. "Het is absurd dat mensen zulke hoge boetes moeten betalen als hun rijbewijs vervallen is.

"Dat is natuurlijk niet in verhouding", zegt ook Van den Bergh.Ā "Een administratieve slordigheid ā€“ die uiteraard bestraft moet worden - kan je moeilijk gelijkstellen aan het rijden zonder geldig rijbewijs nadat je bewust zeer zware verkeersovertredingen had begaan."

Een administratieve slordigheid kan je moeilijk gelijkstellen aan het rijden zonder geldig rijbewijs

CD&V-verkeersspecialist Jef Van den Bergh

"Er staan zelfs gevangenisstraffen op de overtreding", meent Van den Bergh. "Logisch, je wordt bij een controle dan gestraft alsof je met de wagen rondrijdt terwijl de rechter je rijbewijs introk."

CD&V pleit voor mildere straffen

Daar willen de christendemocraten graag een mouw aan passen. Volgens het wetsvoorstel van CD&V zou het bezit van een rijbewijs waarvan de termijn verlopen is, voortaan bestraft worden met een geldboete van 10 tot 500 euro. "Dan krijg je een beter instrument om het vernieuwen van rijbewijzen op te volgen."

"Ook voor de verzekering is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen rijden zonder rijbewijs en rijden zonder een verlengd of vernieuwd rijbewijs", zegt Van den Bergh nog.

Meest gelezen