Amaury Michaux

Slachtoffers van straatintimidatie of bedreiging kunnen terecht in 15 "Safe Places" in Brusselse Brabantwijk

In de Brabantwijk op de grens van Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node start vrijdag het project "Safe Place". Een "Safe Place" is een tijdelijk toevluchtsoord voor slachtoffers van straatindimitatie of van een reële of onmiddellijke dreiging. Vijftien handelzaken in de Brabantwijk nemen deel aan het project en zetten hun deuren open voor mensen die belaagd of geïntimideerd worden in de wijk. 

De Brabantwijk in Brussel kampt al een tijd met overlast door drugs en geweld. Handelaars en inwoners vragen dan ook al maanden meer aandacht voor hun wijk. In de zoektocht naar mogelijke oplossingen voor de buurt, sloegen handelaars, lokale politie, onderwijs en de prostitutiesector de voorbije maanden de handen in elkaar.

"Safe Place"

Resultaat hiervan is het project "Safe Place": in de Aarschotstraat en Brabantstraat komen er vijftien punten, handelszaken waar slachtoffers van straatintimidatie of een onmiddellijke dreiging opgevangen kunnen worden. Indien zo, vangen handelaars het slachtoffer op, ondersteunen en luisteren ze naar het slachtoffer, om vervolgens de politie te bellen. De "Safe Place"- punten worden kenbaar gemaakt met een sticker. 

Voordelen

De "Safe Places" hebben veel voordelen, zeker voor de politie. "Deze "Safe Places" dienen voor ons om de interventietijd te beperken", zegt Laurent Deschrijver van politiezone Brussel-Noord. "Zo komt er een directe communicatielijn tussen de Safe Place en het politiekantoor. Het is de bedoeling om concrete vooruitgang te boeken in ieders voordeel", aldus Deschrijver.

Dit is een heel goed initiatief voor onze sekswerkers die vaak te maken krijgen met intimidatie

Espace C, organisatie sekswerkers

Ook Espace P, een organisatie die zich sinds 35 jaar in de Noordwijk engageert om sekswerkers bij te staan, is tevreden over het initiatief. "Onze teams van sociale werkers krijgen gedurende de week en 's avonds vaak te maken met intimidatie. Sekswerkers en sociale werkers maken de degradatie van de situatie in de wijk mee. Nu kunnen we samenwerken om deze wijk positief te hervormen."

Logo "Safe Place"

Het logo van "Safe Place" werd ontworpen door de studenten van het deeltijds-kunstonderwijs van Sint-Lukas. Ellen Janssens, directrice, zegt dat "studenten vaak in de buurt wonen en het dus een hele zinvolle oefening was om samen met studenten en leerkrachten in dialoog met politie en handelaars te gaan kijken naar hoe we het logo van "Safe Place" konden vormgeven".

Meest gelezen