Muharrem Ince bij zijn afscheid van de partij CHP.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Kandidaat in Turkse presidentsverkiezingen trekt zich terug, maakt oppositie nu meer kans tegen Erdogan? 

Muharrem Ince trekt zich terug als kandidaat in de Turkse presidentsverkiezingen, drie dagen voor de stembusgang. Ince was een van de drie kandidaten die het opnemen tegen de zittende president Erdogan. Het is afwachten in wiens voordeel zijn beslissing zal spelen.

"Ik trek me terug uit de race, ik doe dit voor mijn vaderland", zo kondigde Muharrem Ince aan dat hij niet langer presidentskandidaat is in de verkiezingen zondag. Ince spreekt van een lastercampagne tegen hem: gisteren dook er nog een seksvideo van hem op, waarvan hij de echtheid ontkende. Eerder kreeg hij ook al het verwijt dat hij de stemmen voor de oppositie versnipperde, en zelfs smeergeld zou aangenomen hebben uit het kamp van Erdogan om zich kandidaat te stellen.

Ince was geen favoriet om Erdogan te verslaan, in recente opiniepeilingen haalde hij maar 2 à 4 procent van de stemmen. De grote kanshebber tegen Erdogan is Kemal Kilicdaroglu. Hij is naar voren geschoven door 6 oppositiepartijen, en is de voorzitter van de CHP, de Republikeinse volkspartij. Peilingen geven Kilicdaroglu nu een kleine voorsprong op Erdogan, maar voorspellen ook dat er een tweede ronde zal nodig zijn als geen enkele kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen haalt.

De vraag is nu dus of de stemmen voor Ince naar Erdogan of Kilicdaroglu zullen gaan, én of ze eventueel de balans zo kunnen doen overhellen dat een van de twee kandidaten het haalt in de eerste ronde. Voor Ince stemmen vooral jonge mensen, die ontevreden zijn over zowel Erdogan als de belangrijkste oppositiekandidaat, Kilicdaroglu. Volgens een recente peiling zouden de meeste kiezers van Ince wel naar Kilicdaroglu neigen in een tweede ronde.

Geen steun voor andere kandidaten

Zelf heeft Ince geen steun uitgesproken voor een andere kandidaat. Tegelijk zei hij dat hij niet wil dat de oppositie de schuld op hem steekt, als ze verliezen van Erdogan: "Ze zullen geen excuus hebben", zei hij.

Muharrem Ince was vroeger zelf lid van de partij van Kilicdaroglu. In 2018 kwam hij er zelfs voor op als presidentskandidaat. Hij werd in de eerste ronde al meteen verslagen door Erdogan. Daarna raakte hij steeds meer in onmin met de partij, en richtte in 2021 zijn eigen populistische Moederlandspartij op, voor wie hij nu kandidaat was. Hij roept ook nog steeds op om voor zijn partij te stemmen in de parlementsverkiezingen, die vinden ook zondag plaats.

Ince blijft ook wel voor de presidentsverkiezingen op het stembiljet staan, en alle stemmen voor hem zijn nog steeds geldig. Dat blijft ook zo voor de stemmen die voor hem uitgebracht zijn in het buitenland. Turken die buiten Turkije wonen, konden namelijk al stemmen tussen 27 april en 9 mei.

Meest gelezen