Archiefbeeld uit 2005
2005 AFP

Verenigd Koninkrijk levert omstreden lange-afstandsraketten aan Oekraïne

Het Verenigd Koninkrijk heeft Storm Shadows, langeafstandsraketten zijn dat, aan Oekraïne geleverd. Dat heeft de Britse minister van Defensie Ben Wallace aangekondigd. Volgens de minister zijn de wapens mogelijk al aangekomen in Oekraïne. De Verenigde Staten zijn tot op vandaag erg terughoudend met de levering van soortgelijke raketten.

Tussen de 200 à 300 kilometer, tot zo ver kunnen de gloednieuwe Storm Shadow raketten, die het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne levert, doelwitten raken. Het wapen is speciaal ontworpen om doelen op de grond te vernietigen, zoals bunkers, gebouwen en voertuigen. 

"Dat is toch wel een belangrijke beslissing", legt Kris Quanten, professor militaire geschiedenis aan de Koninklijke Militaire School, uit. "Met een bereik van 250 kilometer en een snelheid van zo'n 1.000 kilometer per uur is het een zeer machtig wapen. En het kan tot 450 kilo aan explosieven transporteren."

Te ver voor de VS

Het Verenigd Koninkrijk gaat er prat om als eerste land van het westerse bondgenootschap nieuwe wapens in Oekraïne te introduceren. "We moeten Oekraïne helpen om zijn steden te beschermen tegen Russische bommen en Iraanse drones", zei Sunak daarover op de Veiligheidsconferentie van München op 18 februari.

"Daarom zal het Verenigd Koninkrijk het eerste land zijn dat Oekraïne voorziet van wapens voor de langere afstand." Toch is de beslissing van het land niet zonder controverse.

De Verenigde Staten zijn immers erg terughoudend met de levering van lange-afstandsraketten. Die wapens kunnen immers gebruikt worden om doelwitten op Russisch grondgebied aan te vallen. Het wapensysteem kan ook doelwitten raken op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat in 2014 door Rusland geannexeerd werd. 

Ook in de andere NAVO-landen heerst er voornamelijk enige terughoudendheid over lange-afstandswapens. De Noord-Atlantische verdragsorganisatie speelde erg lang op veilig: haar acties zijn vooral defensief, niet offensief. Op die manier probeert de NAVO niemand in het conflict te provoceren.

"Ons verbond heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de oorlog zich niet uitbreidt tot buiten Oekraïne", staat te lezen op de officiële website.

Waar ligt de grens?

Toch lijkt die rode lijn langzaam te verschuiven. Zo bleek aanvankelijk niemand bereid om tanks te leveren aan het land, maar werd dat militair materieel na heel wat discussie dan toch geleverd. Hetzelfde verhaal met de gevechtsvliegtuigen en nu dus opnieuw met de lange-afstandsraketten. 

De VS stemde enkele maanden geleden wel in met de levering van HIMARS-systemen, en ook dat zijn lange-afstandsraketten. Al ligt het bereik wel een stuk lager dan de Storm Shadows. HIMARS kunnen "slechts" 80 kilometer ver vliegen. Een ander raketsysteem dat de VS leverde, de GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), kan tot 150 kilometer ver reiken, bijna twee keer zo ver als de raketten waar het Oekraïense leger op dat moment over beschikte.

Met de nieuwe raketten van het Verenigd Koninkrijk kan het Oekraïense leger doelwitten raken die nog verder liggen. "Rusland zou een aanval op de Krim of op Russisch grondgebied wel eens kunnen zien als provocatie", legt Quanten uit. "Dat kan een escalatie van het conflict betekenen."

Toch zou Oekraïne beloofd hebben om de raketten niet te richten op doelwitten op Russisch grondgebied. Maar waarvoor wil het land de raketten dan wel gebruiken?

Met de Storm Shadows kan Oekraïne wel doelen raken op de Krim of tot ver achter de frontlijn. Volgens CNN heeft het Verenigd Koninkrijk ingestemd met de levering van de raketten vanwege Ruslands aanvallen op de civiele infrastructuur in Oekraïne. "Op die manier kan Oekraïne ervoor zorgen dat de Krim voor Rusland onhoudbaar is", klinkt het bij minister Wallace. 

De wapens zullen ook handig van pas komen bij het 'lenteoffensief', dat bedoeld is om het door het Rusland bezette grondgebied in het oosten en het zuiden van Oekraïne te heroveren. Het land kondigt al langer aan dat het land een tegenoffensief wil starten, maar vandaag zei de Oekraïense president Zelenski dat Oekraïne nog wat extra tijd nodig heeft. Op dit moment heeft het land nog niet voldoende munitie om dat tegenoffensief te starten. 

Meest gelezen