© EPA-EFE

Duitsland, Frankrijk, Egypte en Jordanië roepen op om “bloedvergieten te stoppen” in Gazastrook en Israël

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk, Egypte en Jordanië hebben donderdag opgeroepen om het bloedvergieten in de Gazastrook en Israël te stoppen. Ze kwamen in Berlijn bijeen om het conflict te bespreken. De voorbije dagen is het geweld in de regio opnieuw geëscaleerd.

jvh
Bron: BELGA

“Met elke nieuwe dag dat er mensen sterven, zijn er alleen maar meer verliezers en geen winnaars. Nergens. Het bloedvergieten moet daarom nu stoppen”, zei de Duitse buitenlandminister Annalena Baerbock tijdens een bijeenkomst. “We moeten samen optreden tegen de militaire operaties, het geweld moet stoppen,” voegde de Jordaanse minister Ayman Safadi eraan toe tijdens een persconferentie.

De escalatie begon dinsdag met Israëlische aanvallen op Palestijns grondgebied, gericht tegen de organisatie Islamitische Jihad. Daarbij kwamen drie hooggeplaatste leden van de organisatie om. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn bij de luchtaanvallen in Gaza-Stad en Rafah in totaal dertien mensen gedood, onder wie vier vrouwen en vier kinderen. Ongeveer twintig anderen raakten gewond. Als vergelding werden er woensdag vanuit de Gazastrook verschillende raketten afgevuurd op Israël.

“Israël heeft, zoals elk ander land in de wereld, het recht om zijn bevolking te verdedigen tegen aanvallen”, zei Baerbock verder. Ze herinnerde het land ook aan zijn “plicht om de burgerbevolking te beschermen” maar ook om “proportionaliteit” te respecteren. Ze veroordeelde de raketaanvallen op Israël. “Niets, zelfs niet burgerslachtoffers, kan de willekeurige terreur van raketten tegen de Israëlische bevolking rechtvaardigen”, meent ze.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry wees erop dat de aanvallen de “regionale veiligheid in gevaar brengen”, maar ze doen ook “alle inspanningen om uit de vicieuze cirkel van geweld te komen teniet”.

“De spiraal van geweld zal niet stoppen totdat er een rechtvaardige en duurzame oplossing is gevonden voor het Israëlisch-Palestijnse conflict”, zei de Franse buitenlandminister Catherine Colonna dan weer.

Egypte is traditioneel een bemiddelaar in het conflict en probeert een staakt-het-vuren op poten te zetten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer