Videospeler inladen...

Grote stap in Oosterweelwerken: eerste deel van knooppunt Antwerpen-West is klaar, wat verandert er bij de Kennedytunnel?

Vanaf vrijdagavond kunnen automobilisten gebruik maken van het nieuwe knooppunt Antwerpen-West. In dit knooppunt komen de E17, de Antwerpse Ring (R1) vlak bij de Kennedytunnel samen. "Het knooppunt zorgt voor meer capaciteit, meer verkeersveiligheid en een vlottere doorstroming", zegt Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD). 

Na 3 jaar werk is het eerste deel van het knooppunt Antwerpen-West klaar. De nieuwe verkeerswisselaars zijn een onderdeel van de Oosterweelverbinding, het project dat de ring rond Antwerpen langs de noordkant zal sluiten. De werken zijn zelfs een jaar vroeger klaar dan initieel voorzien. Vanmiddag is het nieuwe knooppunt officieel geopend, vanaf vrijdagavond mag het verkeer erop.

De nieuwe snelwegen die vanaf vrijdagnacht open gaan:

  1. Van de E17 uit Gent naar de Kennedytunnel
  2. Van de E17 uit Gent naar de E34
  3. Van de E34 uit Zelzate naar de Kennedytunnel

IN KAART

Vrijdag zal het verkeer dus gebruik kunnen maken van het knooppunt, al is er wel nog een overgangsfase. Zo zal vrijdagavond vanaf 20 uur het verkeer vanuit Gent nog één week op twee rijstroken rijden richting de Kennedytunnel om de aansluiting van de oude wegen op de nieuwe af te werken.

Vanaf 21 mei is er zowel op de E17, als het knooppunt zelf een extra rijstrook beschikbaar richting de Kennedytunnel. De snelheidslimiet zal dan ook worden opgetrokken van 70 tot 90 km/uur. 

Charles de Costerlaan definitief afgesloten

Naast de opening van het knooppunt, zal oprit 6 richting Linkeroever worden afgesloten; de afrit blijft open. Er zal een nieuwe oprit komen, maar vanaf morgen tot het najaar zal het verkeer worden omgeleid via de Parallelweg, E17 en de keerbrug in Kruibeke.

De Charles de Costerlaan - tussen de Waaslandhaven en Linkeroever of de Waaslandtunnel - wordt vanaf morgen definitief afgesloten. Die moet op termijn plaats maken voor een nieuwe fiets- en wandelboulevard.

Minister Lydia Peeters (Open VLD) in "Het journaal": "We hebben alles vlot met elkaar verbonden en de toekomst zal uitwijzen dat het verkeer hier veel vlotter kan passeren"

Videospeler inladen...

Minder fileleed

Volgens minister Peeters moet het nieuwe knooppunt het fileleed in de regio verzachten, "maar voor een echte oplossing bouwen we volop aan de hele Oosterweelverbinding. Onder, boven en langs de nieuwe snelwegen leggen we hier de komende jaren nog heel wat kilometers aan nieuwe fietsverbindingen aan. Zo wordt de fiets nog meer een volwaardig alternatief voor de wagen", klink het.

Naast betere verbindingen voor het gemotoriseerde verkeer, is er ook een fietsbrug en een ecobrug, die de omliggende natuur met elkaar verbindt. "Hier was veel groen, maar je kon er niet aan", zegt Chantal Tielens, een buurtbewoner. "Nu is alles veel compacter en komt er 18 hectare groen bij, dus dat is positief."

Komende maanden

De werken aan het knooppunt zijn wel nog niet volledig klaar. Begin juni opent de snelweg van de Kennedytunnel naar de E17 richting Gent. In het najaar volgt dan de nieuwe snelweg van de E34 naar de E17 richting Gent en de nieuwe oprit Linkeroever. In het voorjaar van 2024 is het nieuwe knooppunt helemaal klaar.

Alle praktische informatie over de ingebruikname van knooppunt Antwerpen-West is te vinden op oosterweelverbinding.be.

Meest gelezen