Nicolas Maeterlinck

PS-minister Dermagne verdedigt zich in Bpost-dossier

Minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) ziet geen probleem in de vergaderingen die hij heeft gehad met de top van Bpost over het krantencontract. Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) stelde zich vorige week vragen bij een ontmoeting van haar collega en PS-vooriztter Paul Magnette met de top van Bpost.   

Pierre-Yves Dermagne somde in het parlement de vergaderingen op die hij de afgelopen jaren met de top van Bpost heeft gehad. In de meeste gevallen ging het om ontmoetingen met voormalig CEO Dirk Tirez en Audrey Hanard, de voorzitter van de raad van bestuur met PS-signatuur. "Het is normaal om geregeld contact te hebben met een bedrijf als Bpost. Het is een essentiële dienstverlener in ons land en het is een grote werkgever", verdedigde Dermagne zich. "Als minister heb ik veel contacten met bedrijven en bedrijfsleiders, dat is mijn job."

Minister Petra De Sutter stelde zich afgelopen week vragen bij die ontmoetingen: "Ik vind dat niet normaal". Vooral het feit dat naast de minister ook zijn partijvoorzitter Paul Magnette aanwezig was, deed wenkbrauwen fronsen. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert vroeg zich in "De ochtend" af wat de rol van de PS was in de ophef rond Bpost. 

Frauduleus krantencontract

In april is gebleken dat het krantencontract in 2021 via gesjoemel gesloten werd tussen Bpost, krantendistributeur PPP en mediabedrijven DPG en Mediahuis. Ze maakten illegale afspraken.

Met de onderhandelingen over het krantencontract had het kabinet van Dermagne niets te maken. “Er is ook later geen enkele wijziging aan het krantencontract gebeurd na de contacten tussen mij en Bpost. Wij hebben de interne audit over de illegale afspraken over het krantencontract vernomen en conform de procedure heeft de FOD economie alles verder opgevolgd”, benadrukte Dermagne in de Kamer. 

De oppositie nam geen genoegen met het antwoord van de minister. “Waarom moest uw partijvoorzitter Paul Magnette ook bij één van die vergaderingen zijn? Egbert Lachaert of Bart De Wever hebben geen vergaderingen gehad met Bpost”, vroeg Michael Freilich (N-VA) zich af. 

Waarom was PS-voorzitter Magnette bij de vergaderingen met Bpost?

Michael Freilich (N-VA)

Premier Alexander De Croo (Open VLD) kwam ook kort terug op het Bpost-dossier. Net als minister De Sutter woensdag pleit hij ervoor om een einde te maken aan de grijze zone waarin Bpost zich bevindt. De contacten en contracten tussen de overheid en het beursgenoteerde overheidsbedrijf zullen door de regering herbekeken worden. De Croo heeft het Instituut voor Bestuurders Guberna gevraagd daarover een handvest op te stellen.

Meest gelezen