Zestiger bedreigt Theo Francken en burgemeester: zes maanden cel gevraagd

© blg

© fg

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

In de Leuvense strafrechtbank is donderdag zes maanden cel en 1.800 euro boete gevorderd tegen F.G. (67) uit Lubbeek. De man bedreigde de Lubbeekse burgemeester Tania Roskams (N-VA), haar dochter en staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

atb

Aanleiding is een discussie over de gemeentelijke ‘activatieheffing’ op onbebouwde bouwgrond. De beklaagde die eigendommen heeft in de Zoutrootjesstraat in Linden, zou het niet eens zijn met de heffing die hem duizenden euro’s per jaar zou kosten. Omdat overleg met het gemeentebestuur/gewest voor de man niet het gewenste resultaat opleverde, begon hij eind vorig jaar Roskams sms’en te sturen. Daarin bedreigde en vernederde hij met grove bewoordingen de vrouw, haar dochter en Francken. “Ik heb spijt van wat ik gedaan heb”, vertelde F.G. de strafrechter. “Moreel en fysiek zat ik toen in de put. Intussen heb ik de betrokkenen mijn excuses aangeboden en ze zijn aanvaard.”

Bij monde van zijn advocaat vroeg F.G. de opschorting van straf. “Ik verzet me hier tegen”, aldus het parket. “Wat u heeft gedaan, kan ik echt niet vatten. Hoe haalt u het in uw hoofd om zulke zaken te versturen? Voor die feiten vorder ik zes maanden cel en 600 euro boete. In zijn woning werden ook een revolver en patronen aangetroffen. Voor het bezit van het wapen vorder ik 1.200 euro boete.”

Toevallig ontmaskerd

Eerder toevallig werd de beklaagde ontmaskerd. Tijdens het eerste verhoor ontkende F.G. staalhard elke betrokkenheid, maar na een hoogoplopende familiale ruzie biechtte hij toch alles op. Bleek dat hij een anonieme voorafbetaalde kaart had gekocht en de schunnige sms’en had verstuurd vanop een veld in Aarschot, ver weg van zijn huis in Linden.

Volgens de gepensioneerde F.G., die jarenlang als treinbestuurder aan de slag was, had hij zijn overleden moeder beloofd de geërfde grond te houden voor de kleinkinderen. Om de heffing te kunnen voldoen, besliste de man zijn woning te verhuren en in te trekken in de boerderij van zijn overleden ouders. “De tijd is daar blijven stilstaan. Het is mijn cliënt zijn klein paradijs”, aldus nog de raadsman van F.G.

Vonnis op 4 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen