© BELGA

Premier De Croo wil duidelijke regels over omgang met autonome overheidsbedrijven na heisa rond bpost

Premier Alexander De Croo wil dat er duidelijke regels komen over hoe een overheid moet omgaan met haar autonome overheidsbedrijven. Hij heeft het Instituut voor Bestuurders Guberna daarom gevraagd daarover een handvest op te stellen. Dat heeft de premier donderdag verklaard in de Kamer, waar hij nogmaals zijn vertrouwen uitsprak in minister Petra De Sutter (Groen) om de problemen bij bpost aan te pakken.

jvh
Bron: BELGA

LEES OOK. STANDPUNT. Hopelijk zijn we niet vertrokken voor een reeks van maandelijkse onthullingen bij Bpost

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje kreeg de premier vragen voorgeschoteld van Maria Vindevoghel (PVDA) en Jean-Marie Dedecker over de bpost-saga. Vindevoghel trok de communistische kaart en verzette zich tegen eender welk plan om het postbedrijf verder te privatiseren. “Er is niet te weinig autonomie, er is te veel autonomie”, lanceerde ze. Dedecker plaatste vraagtekens bij de rol van de raad van bestuur, waarin leden zitten die politiek benoemd zijn. Hij vroeg zich af of die ooit waarschuwingssignalen hebben uitgestuurd.

De premier reageerde dat het uitgerekend de raad van bestuur is die nu een aantal zaken bij bpost heeft bovengespit. De Croo was in een vorig leven als minister bevoegd voor bpost en schafte onder meer de aanwezigheid van de regeringscommissaris af. “De voorbije jaren zijn stappen gezet om afstand te creëren”, luidde het. Een autonoom overheidsbedrijf mag “geen speeltuin voor politieke partijen” zijn.

LEES OOK. Stropop van PS of Miss Proper van Bpost: kan Audrey Hanard het overheidsbedrijf uitmesten?

Het is voor De Croo van belang om nu verdere stappen te zetten en de verhoudingen tussen de overheid en de autonome bedrijven verder af te lijnen. Die oefening gaat verder dan bpost alleen. “Wat zijn de regels voor de selectie van bestuurders, hoe zit het met hun informatieplicht en hoe gedraagt de overheid zich tijdens de algemene vergadering?”, gaf de premier als voorbeeld waarover Guberna een voorzet moet geven in een handvest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER