Aster Nzeyimana (29) over zijn eigen ‘toptransfer’ van VRT naar VTM: “Hoe zou je zelf zijn?”

Een verrassende transfer in het medialandschap: sportanker Aster Nzeyimana (29) verlaat VRT voor VTM. Op de commerciële zender zal hij voetbalcommentator zijn voor de matchen in de Champions League en bij de Rode Duivels. Maar ook de entertainmentprogramma’s verwelkomen hem.

Eline VandeGehuchte

Hij voelt zich vereerd, zegt Aster Nzeyimana nadat het nieuws over zijn transfer bekendraakte. “Hoe zou je zelf zijn, ik ben nog geen dertig en ik mag zo’n mooie stap zetten. Ik heb toch al eens goed in mijn arm moeten knijpen.” (Lees verder onder de debattool.)

Over die stap – het vertrouwde VRT achterlaten – is wel goed nagedacht. “Ik heb negen jaar voor de openbare omroep gewerkt en ik heb ook daar ontzettend veel kansen gekregen. Ik heb me daar te pletter geamuseerd, in stijgende curve”, zegt hij. “VRT verlaten was dus zeker iets om over na te denken. Maar ik verander niet gewoon om te veranderen, het is echt een mooi aanbod.”

Aster Nzeyimana tijdens het ‘Gala van de Gouden K’s’, met VRT-collega Danira Boukhriss.© BELGA

Belangrijkste bijzaak

Over de inhoud van contracten en verloningen wordt niet gecommuniceerd, maar over de job zelf wil Nzeyimana het wel hebben. Die is volgens hem het beste van twee werelden. Enerzijds wordt hij – samen met Maarten Breckx – het gezicht en de stem van alles wat met voetbal te maken heeft bij VTM. “Voetbal is de belangrijkste bijzaak in mijn leven, al sinds ik klein ben. Zelf voetballen, ernaar kijken, verslag uitbrengen. Alles. Ik gaf ook al commentaar in beperkte mate, maar dat ik nu ook de grote matchen ga mogen doen, dat is een jongensdroom die uitkomt. Afgelopen week zag ik Kevin De Bruyne schitteren en ik kreeg al kippenvel bij de idee dat ik daar straks ga bij zijn.”

Anderzijds zal Nzeyimana te zien zijn in entertainmentprogramma’s, onder meer als host van The voice van Vlaanderen, aan de zijde van presentatrice An Lemmens. “Ik heb er voor het eerst echt van geproefd toen ik The greatest dancer mocht presenteren, en ik vond het geweldig. Op het podium staan en de mensen welkom heten, voelt óók aan als mijn vak.”

Skills

Of dat niet moeilijk switchen is, tussen sport en zangshow? “Eigenlijk niet”, klinkt het. “Je zou ervan versteld staan hoeveel skills eigenlijk dezelfde zijn. Het is allebei met veel babbelen.”(lacht) “Maar ook dat live presenteren en snel kunnen schakelen als het nodig is, zowel als sportverslaggever als tv-presentator moet je dat onder de knie hebben.”

Transfers van de openbare omroep naar de commerciële zenders, of omgekeerd, zijn niet ongewoon. Onlangs nog maakten interieurarchitect Bart Appeltans en vastgoedexpert Béa Vandendael de overstap van Blind gekocht (Play4) naar Huis gemaakt (VTM). In 2021 kondigde Niels Destadsbader aan dat hij VTM zou verlaten voor een terugkeer naar VRT. In 2017 deed nieuwsanker Freek Braeckman het tegenovergestelde. Wie Nzeyimana nu gaat vervangen bij VRT, waar hij toch een groot gat achterlaat in de journaals en het wekelijkse Extra time? “Dat weten we nog niet. De kweekvijver met talent is alleszins groot genoeg”, klinkt het bij de woordvoerder. “We wensen Aster een mooie toekomst toe.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer