De schade wordt opgemeten in Rehovot nabij Tel Aviv.
AFP or licensors

Alweer honderden aanvallen vanuit Israël en Gaza: overleg over staakt-het-vuren gestopt na dode in Tel Aviv

Het Israëlische leger heeft gisteren aanvallen uitgevoerd op bijna 200 doelwitten in de Gazastrook. Vanuit Gaza zijn volgens Israël sinds woensdag dan weer meer dan 600 raketten afgeschoten, waarvan een kleine 200 werden onderschept. De afgelopen dagen zijn alleen al 30 doden gevallen: 29 aan Palestijnse kant en 1 persoon in Israël. 

De internationale gemeenschap roept op tot rust in de regio. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het dodental "tragisch en hartverscheurend" en drong aan op stappen om het geweld te beteugelen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock verklaarde dat "het bloedvergieten nu moet stoppen" en de Verenigde Naties waarschuwen dat de onrust "een negatieve impact heeft op de toch al moeilijke humanitaire situatie in Gaza".

Buurland Egypte probeert ondertussen een staakt-het-vuren mogelijk te maken. Een bron met contacten binnen de Palestijnse organisatie Islamitische Jihad meldt aan persbureau AFP dat er in Egypte wordt gepraat over de opzet van een akkoord. Het Israëlische leger verklaarde echter even voor middernacht (lokale tijd) dat het doorgaat met aanvallen op de Islamitische Jihad.

Dat gebeurde vanaf het ogenblik dat er een dodelijk slachtoffer viel aan Israëlische kant, het eerste sinds de opflakkering van het geweld de voorbije dagen. 

Het gebeurt niet vaak dat een raket zo diep in Israël slachtoffers maakt. De Iron Dome, het hoogtechnologische luchtverdedigingssysteem van Israël, kan 9 van de 10 vijandelijke raketten onderscheppen voor ze schade kunnen aanrichten. Toch sloeg een raket in op een gebouw in Rehovot (nabij Tel Aviv). Er vielen minstens 2 gewonden en 1 dode.

Meest gelezen